A két legnagyobb orosz pénzintézet, a Szberbank és a VTB pakettjének privatizálása ugyan szerepel terveinkben, de valóban szükség van erre? A kérdést az Izvesztyija című lapnak adott interjújában vetette fel Alekszej Uljukajev, a jegybank első elnökhelyettese. Szerinte az ebből befolyó bevételre egyáltalán nincs szüksége a költségvetésnek, de ha mégis, van alternatív javaslata: bocsássanak ki új részvényeket ezek a bankok.

A The Moscow Times szerint a bankár fellépése a kormány terveivel szemben azt mutatja, hogy igen komoly erők akarják megállítani a privatizációs folyamatot. Egyébként a tények nem igazolják, hogy a költségvetést nem érintené a leállás, hiszen egyedül a Szberbank 7,58 százalékos pakettjének eladásától 6 milliárd dolláros bevételt várnak. Dmitrij Medvegyev kormányának programjában a fent említett pakett mellett szerepel a VTB részvényei 25 százalékának értékesítése is 18 hónapon belül. A Szberbank részvényeit már tavaly ősszel el akarták adni, de ezt a kedvezőtlen piaci viszonyok miatt akkor elhalasztották.

Uljukajev kitart azon véleménye mellett, hogy a részvényeladásnál hasznosabb lenne az új részvények kibocsátása, ami ugyancsak növelné a nem állami tulajdonosok számát a részvényesi körben, s emellett a hitelkihelyezés növelését segítő tőkéhez juttatná a pénzintézeteket. Az UBS kutatója, Dmitrij Vinogradov szerint egy ilyen lépést nem fogadnának jól a piacok, és újabb kockázatnak tenné ki a részvényeseket. Ennek ellenére elképzelhetőnek tartja, hogy végül a kormány kompromisszumra szánja el magát, és a részvényeladásokat új részvények kibocsátásával egészíti ki. Más szakértők egyértelműen elítélik a nagy tömegű részvénykibocsátást, amit a jelenlegi, törékeny piaci helyzetben egyáltalán nem tartanak reálisnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!