A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat megállapodása alapján az SZTE szenátusa június 27-i döntése nyomán módosultak a hallgatói életet közvetlenül befolyásoló szabályzatok.

A megállapodás négy fő eleme segíti a modellváltás céljaként megfogalmazott, a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő, minőség- és teljesítményelvű, a hallgatói igényeket figyelembe vevő egyetemi szabályrendszer kialakítását.

Sok díjat eltöröl az SZTE

Ezen alapján a szenátus eltörölte a jelentős hallgatói terhet jelentő térítési díjakat. Így a késedelmes ügyintézési díjak és a tanulmányi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos díjak, mint például a tárgyújrafelvétel vagy az utóvizsga díja.

Így az egyetemen a jövőben – más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben – a hallgatóknak nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk tanulmányaik során.

A szabályzat módosítások támogatják a nemzetköziesítési folyamatokat, a hallgatói mobilitás rugalmasságát, valamint a gyakorlatorientált fókuszú oktatás erősítését - mondta Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Más egyetemi szabályok is változtak

Az új tanulmányi és vizsgaszabályzat a hallgatói sikerességet támogatja azáltal is, hogy megszűnt a tárgyak újrafelvételére vonatkozó korlátozás, frissültek a kreditelismerés, valamint a kedvezményes tanulmányi és vizsgarend igénylésének a szabályai, továbbá külön melléklet foglalkozik a távolléti oktatási rend, a blended és a hibrid oktatás sajátosságaival.

Az is segítség a hallgatók számára, hogy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány 2022-ben 200 millió forint kiegészítő forrást biztosított a hallgatói lakhatási és sikerességi ösztöndíjak bővítéséhez. Módosult az SZTE kollégiumi szabályzata is.