A német kormány informatikai támadások miatt tiltakozik Moszkvánál. Andrea Sasse, a német külügyminisztérium szóvivője Berlinben, a kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján közölte, hogy a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáshoz közeledve egyre gyakrabban tapasztalnak Bundestag-képviselők és tartományi parlamenti (Landtag-) képviselők elleni informatikai műveleteket, a többi között adathalász támadásokat.

Ez a tevékenység a Ghostwriter nevet viselő "szereplőhöz" - személyhez, csoporthoz vagy szervezethez - köthető, amely/aki "évek óta ötvözi a hagyományos kibertámadásokat dezinformációs és befolyásolási műveletekkel" - közölte a szóvivő. Aki hozzáette, hogy a támadások a Bundestag-választással összefüggő akciók, például "dezinformációs kampányok előkészítését szolgálhatják". Mint mondta, a szövetségi kormány megbízható értesülésekkel rendelkezik arról, hogy a Ghostwriter tevékenysége "az orosz állam kibertevékenységéhez, konkrétan pedig a katonai hírszerzéshez, a GU-hoz köthető".

A támadások elfogadhatatlanok, és Németország biztonsága és a demokratikus döntéshozatali folyamatok veszélyeztetése mellett a német-orosz kapcsolatot is súlyosan megterhelik - mondta Andrea Sasse. A támadások haladéktalan leállításáról szóló követelést Miguel Berger külügyminisztériumi államtitkár is ismertette a napokban a német-orosz biztonságpolitikai munkacsoport (HAGS) Berlinben tartott ülésén.