Windows operációs rendszerek legismertebb szövegszerkesztő programja kétségtelenül a Word, mely ugyanakkor csak fizetős változattal rendelkezik – egyszeri vásárlással, vagy a Microsoft 365 előfizetés részeként lehet hozzáférni hozzá. Van azonban egy ingyenes alternatíva a Windowsokban, a WordPad, amely – bár kétségkívül nincs a Word szintjén – jó megoldást jelenthet az egyszerűbb szövegszerkesztési feladatokra. A Jegyzettömbnél legalábbis mindenképp többet tud – írta a Hvg.hu.

A Microsoft azonban bejelentette, hogy lemond a WordPadről, miután nem fejlesztik tovább, és a következő Windows-kiadásokban már nem is lesz az operációs rendszer része – így a Windows 12-ben hiába is keressük majd. Ugyan a fejlesztése leáll, de a jelenlegi Windows-kiadásokból nem fog már eltűnni a program.

Más alternatíva után kell nézni

A Microsoft azt javasolja a felhasználóknak, hogy használják a fizetős Word, vagy az egyszerűbb feladatokra az ingyenes Jegyzettömb applikációt a jövőben. Azok, akik a jövőben is szeretnének egy egyszerű, ingyenes szövegszerkesztőt, valamilyen alternatívát kell keressenek – ilyen például a közismert LibreOffice programcsomag részét képező Writer.

A WordPad 1995, azaz a Windows 95 óta volt a Microsoft operációs rendszereinek része, és nem tudni, mi áll a megszüntetés hátterében.