Január 31-én zárult a kereskedői regisztráció a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által finanszírozott mobilkészülék-csere támogatási programban.

A jelentés érdeklődés nyomán az ország minden pontján, mintegy 700 helyszínen vehető igénybe a támogatás február 14-től - adta hírül az NMHH.

Az első időszakban a használatban lévő 3G-s, májustól pedig már a 2G-képes mobiltelefonok cseréjéhez is 20 ezer forintos támogatást nyújt a hatóság új, minimum 4G-képes készülék vásárlásakor.

A kezdeményezés célja, hogy a jelenleg használt, régi készülékek tulajdonosai számára biztosítsák a gyors és kényelmes mobilkommunikáció adta lehetőségek elérését.

A hatóság elsősorban a rászorulóknak segítene a készülékváltásban, ezért a támogatás maximum 120 ezer forint értékű készülékekre használható fel. A támogatás igénybevételéhez a használt mobiltelefonokat le kell adni a kereskedőknél, akik gondoskodnak azok megsemmisítéséről.

Az akcióban az országos kereskedelmi láncok, a mobilszolgáltatók és műszaki áruházak mellett számos kisebb, mobiltelefonnal foglalkozó kereskedő is részt vesz. A csatlakozó üzletek végleges listája már elérhető a megvalósításban közreműködő Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség (NFFKÜ) NFFKÜ Mobilcsere Program oldalán, valamint február 14-től térképes, kereshető formában is az NMHH tematikus tájékoztató portálján, a Netrefel.hu honlapon.

Lépni kell, mert véget ér a 3G

A piaci várakozások és a mobil szolgáltatók nyilatkozatai szerint 2022 és 2023 első féléve között várható Magyarországon a 3G-technológia kivezetése.

Annak érdekben, hogy a technológiaváltás ne érje felkészületlenül a fogyasztókat, a hírközlési hatóság kezdeményezte az 5 milliárd forintos keretösszegű támogatási programot az elavuló mobiltelefonok lecseréléséhez. A támogatásra minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy jogosult, aki legfeljebb 3G-képes aktív készülékkel rendelkezik.