A Google keresőben a régi oldalankénti tíz találatot elfelejthetjük, helyette személyre szabottabb tartalmakat kaphatunk, akár egyszerre több forrás segítségével a megújuló mesterséges intelligencia alapú keresőmotorban. Van azonban egy negatív tényező is az új keresési élményben a tesztelők szerint, mégpedig az, hogy viszonylag sokat kell várni az összefoglaló válaszra.

Önnek eszébe jutott már, hogy a hagyományos rendszerben mikor kellett utoljára várni egy keresési eredményre? A Google keresőjét pont az tette a leglátogatottabb weboldallá, hogy hihetetlenül gyorsan szed össze információkat.

Liz Reid, a Google keresésért felelős alelnöke az új felület bemutatóján a keresőmezőbe azt a kérdést írta, hogy „Miért olyan népszerű még mindig a kovászos kenyér?” A normál keresési eredmények azonnal betöltöttek, míg a mesterséges intelligencia által generált válasznak kellett néhány másodperc, majd összefoglalta, hogy milyen jó ízű a kovász és milyen előnyei vannak. A válasz mellett linkeket is találunk azokra az oldalakra, amelyeket felhasznált a válaszadásra.

A Napi.hu a ChatGPT-nek feltette ugyanezt a kérdést, hasonló válaszokat adott, mint a Google új AI alapú keresőmotorja, azonban az OpenAI szoftvere nem tudott forrásokat megjelölni, így a lehetőség sem volt arra, hogy tovább olvassunk a témáról.

A Statcounter adataiból is jól látható, hogy messze a Google a legnépszerűbb keresőmotor, ugyanakkor minimális csökkenés az egy évvel ezelőtti adathoz képest észlelhető.

  • A Google reakciója a Samsung fenyegetésére a The New York Times szerint „pánik” volt.
  • Becslések szerint évi 3 milliárd dollárnyi bevétel volt a tét a Samsung-szerződéssel. A hasonló Apple-szerződéshez pedig 20 milliárd dollár kötődik, így nem volt mindegy, hogy a Google mikor lép.

A fejlesztés lényege, hogy nem kell végigkattintani egy linkekből álló listát, helyette a Google egyszerűen összefoglalja a tudnivalókat.

A The Verge szerint a Google mesterséges intelligenciája sokkal pontosabb válaszokat adott, mint például a ChatGPT, a válaszadási idő azonban sokkal több időt vett igénybe a Google-nél.

Teljesen átalakítja a gazdaságot a ChatGPT

Az egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia szoftverek teljesen átalakíthatják a munkaerőpiacot, például csökkenhet a manuális munkaerő igénye – hangzott el a Budapesti Corvinus Egyetem rendezvényén. Szakértők szerint azonban a vállalkozásoknak fel kell készülniük az MI alkalmazására a mindennapokban.