A tanulmányban 21 olyan szoptatós anya anyatejét elemezték, akik az egészségügyben dolgoztak. A résztvevőket 2020 decemberétől - amikor a Pfizer és a Moderna vakcinái elérhetővé váltak az egészségügyi dolgozók számára - vonták be a vizsgálatba, amely márciusig tartott. Ez alapján az anyatejben is kimutathatók a koronavírus elleni antitestek, amelyek az oltások révén alakultak ki a nők szervezetében. A Floridai Egyetem kutatói szerint eredményeik pozitívan befolyásolhatják a terhes és szoptató nők oltási arányát, akik számára a vakcinák biztonságosnak minősülnek, de sokan még mindig hezitálnak.

"Sok kismama, terhes nő fél beoltatni magát. Azt akarják tenni, ami a legjobb a babájuknak" - mondta Josef Neu, a tanulmány társszerzője, az UF College of Medicine Gyermekgyógyászati és Neonatológiai Tanszékének professzora az Independent szerint.

A tanulmány vezető szerzője, Joseph Larkin elmondta, hogy mivel a csecsemők teljesen kifejlett immunrendszer nélkül születnek, és túl fiatalok ahhoz, hogy be lehessen őket oltani, sokkal sebezhetőbbek a betegségekkel szemben. Szerinte azonban az anyatej segíthet erősíteni az immunitást a fertőzésekkel szemben.

"A tej egy dinamikusan változó anyag. Tehát más szóval, aminek a baba és az anya [ki van] téve a környezetben, ezek kihatnak a tejre, majd kifejezetten segíthetnek a babának" - tette hozzá.

Az anyák vérét és anyatejét három időközönként - az oltás előtt, az első vakcinaadagot követően és a második adagot követően - vizsgálták antitestekre. A tudósok megállapították, hogy az anyatejben a második adagot követően 100-szorosára nőtt az "immunglobulin A" antitestek mennyisége, amelyek döntő szerepet játszanak az immunrendszer működésében és a fertőzések leküzdésében.

A tanulmány megállapította, hogy a Pfizer-vakcinát kapó vizsgálati résztvevők anyatejében több antitest volt, mint a Moderna-vakcinát kapókéban, de megjegyezték, hogy további, szélesebb körű vizsgálatokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez. A kutatók elismerték, hogy tanulmányuk nem határozta meg, hogy az anyatejben talált antitestek hatékonyan védik-e és milyen mértékben a csecsemőket a Covid-19 ellen. A tudósok azonban elmondták, hogy ezek olyan kutatási területek, amelyeket aktívan vizsgálnak.