Az Európai Bizottság csütörtök este felszólította az uniós tagállamokat és a távközlési vállalatokat, hogy ne használják a Huawei és a ZTE berendezéseit saját 5G-s mobil távközlési hálózataikban. A két kínai gyártó eszközei „jelentősen nagyobb kockázatot jelentenek más gyártók berendezéseinél” – írták a közleményben.

Indokolt és összhangban van az uniós szabályokkal az EU egyes tagállamainak azon döntése, hogy kitiltják a Huawei és a ZTE kínai telekommunikációs technológiákat a távközlési hálózatokból – jelentette ki Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos csütörtökön, sürgetve a többi uniós tagországot is, hogy távolítsák el hálózataikból a két kínai gyártó berendezéseit.

Nincs tudomásom arról, hogy erre bármilyen indok merült volna fel

– fogalmazott Steinmaurer az APA hírügynökségnek adott interjújában.

„Amennyiben ebben változást észlelünk, az RTR azonnal reagálni fog” – tette hozzá.

Elmondta, hogy a hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli a helyzetet. Megerősítette: a Huawei és a ZTE berendezéseit a legtöbb osztrák hálózatüzemeltető használja.

Florian Tursky digitalizációért felelős osztrák államtitkár az APA-nak adott pénteki interjújában hangsúlyozta, hogy Ausztriában már végrehajtották a hálózatbiztonságra vonatkozó uniós irányelveket. Mivel azonban még nincs hivatalos tiltás, a hálózatüzemeltetők továbbra is szabadon használhatják a Huawei vagy a ZTE komponenseit az 5G-hálózat bővítéséhez.

A Huawei pénteken közleményben fejezte ki határozott ellenvetését és egyet nem értését a bizottság képviselői által tett megjegyzésekkel, és elítélte a vállalatok korlátozására tett javaslatot. A bejelentés „egyértelműen nem az 5G-hálózatok ellenőrzött, átlátható, objektív és műszaki értékelésén alapul” – fogalmaztak. A cég szerint diszkriminatív megítélésen alapuló korlátozások vagy kizárások komoly gazdasági és társadalmi kockázatokat hordoznak magukban.

A Huawei sérelmezi a kapott „magas kockázatú” beszállítói (HRV) besorolást, ami szerintük jogalap nélküli, és így ellentétes a szabad kereskedelem elveivel.

A brüsszeli bizottság bejelentésére három évvel azt követően került sor, hogy szigorú 5G-szabályokat vezetett be, de azok nem tartalmaznak teljes körű tilalmat egyetlen beszállítóra vonatkozóan sem, és nem nevezték meg a Huaweit.

Washington tavaly tilalmat rendelt el a kínai vállalatok, köztük a Huawei és a ZTE kommunikációs berendezéseinek behozatalára és értékesítésére. Az Egyesült Államok akkor arra figyelmeztetett, hogy a Huawei-berendezések használata olyan távközlési infrastruktúrához való hozzáférést jelenthet, amelyet állami kémkedésre lehet felhasználni. Nagy-Britannia és Kanada tavaly szintén kitiltotta a Huaweit az 5G-hálózataiból.