Összességében a hazai papírok az elmúlt napokban jelentős mértékben estek vissza. A külföldi stagnálás mellett ez kifejezetten rossznak mondható. A forint gyengeségének köszönhetően már sokan nem akarnak ilyen szinteken sem euró, sem dollár alapú befektetéseket eszközölni. A továbbiakban a hazai tőzsde pár nemes képviselőjéről láthat egy pár soros összefoglalót.

OTP

A bank múlt héten pénteken tette közzé jelentését, aminek hatására először emelkedésnek indult a papír, majd már sokadszorra visszacsurgott az 5000-es szintekről. Jelenleg 4580 a bankpapír jegyzése, ami a 4800-4900-as szintekhez képest olcsónak mondható.

MTelekom

Érdekesség, hogy a telekommunikációs vállalat menedzsmentje 50 forintos osztalékfizetést javasolt, aminek hatására rövid időre meg is vették a papírt, de azóta már 400 alatti árfolyamot látunk. Véleményem szerint az osztalék rali már meg volt, mégpedig akkor, amikor 360-ról felrántották 400 fölé az árfolyamot. Ennek ellenére nem elképzelhetetlen, hogy az április közepén esedékes osztalék javaslat elfogadás egy újabb lendületet adhat a papírnak.

Richter

Egy fél évvel ez előtt kizárt dolognak tartották volna sokan, hogy ma az árfolyam már 34000 alatt lesz. Nagy meglepetésre kikerült a papír az MSCI indexből, aminek hatására az alapkezelők kiszórták befektetési alapjaikból őket. Az árfolyam azóta nem tud tartósan helyre rázódni.

Synergon

A Synergon véleményem szerint az egyik legérdekesebb papír a magyar részvények között. Nem olyan régen az árfolyama járt 460 felett is, ráadásul egész 2012-ben emelkedni tudott a papír. Éppen ezért furcsa, hogy idén ennyire visszaesett a jegyzés. Arról már nem is beszélnék, hogy a cég folyamatosan nyeri az állami támogatásokat.

BUX határidő

A fentiekből jól látszik, hogy a hazai részvények kereskedése igen nyomott árfolyamon zajlanak. Éppen ezért, ha nem akar egy részvényt kiválasztani magának, akkor a BUX index határidős komponensével is kereskedhet, ami szintén elég olcsó, főleg hogy nem olyan régen 20250 felett is járt az árfolyam.

Amennyiben Ön sem szeretne ilyen forint mellett külföldre befektetni, regisztráljon jobb oldalon fent, szakértőink segítenek kitalálni egy ön számára személyre szabott egyedi konstrukciót.

 

Vogel András, Solar Capital