Business Talks '24

Business Talks '24

A konferencia fókuszában a most újranyíló EU-s források és a minden vállalkozás életében legalább egyszer felmerülő nehéz kérdés, a generációváltás állt. Tudjon meg mindent szakértőinktől, sztárelőadóinktól! Alább a konferencia tudósítását olvashatja vissza, percről percre!

10:54
április
15.

Orbán Balázs: Csökkentsük a függést Németországtól és az euróövezettől!

Hazánk gazdasági helyzetének javítása érdekében a legfontosabb a világrend átalakulásának megértése

– fogalmazott előadásában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Választ kell találnunk arra a kérdésre, hogy mi történik azzal a rendszerrel, ami az utóbbi évtizedekben jellemezte a világot, illetve arra is, hogy mire kell felkészíteni a hazánkat.

Orbán Balázs
Orbán Balázs
Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

„A neoliberális eszmerendszernek vége van” – szögezte le Orbán Balázs, mindezt azzal magyarázva, hogy 

fenntarthatatlanná vált a nagyhatalmi berendezkedés az Egyesült Államok és Kína, valamint a fejlett és a fejlődő országok között.

Ennek eredményeként blokkosodásra, nagyhatalmi küzdelmekre, új erőközpontok, középhatalmak felemelkedésére kell számítani, és dönteni kell a nyitás vagy a bezárkózás között.

Hazánkat munkaalapú társadalomként, komplex és nyitott gazdaságként írta le a kormányfő tanácsadója, és feladatként határozta meg Magyarország versenyképességének növelése érdekében, hogy csökkentsük a függőségünket az euróövezet és az alulteljesítő Németország irányába, mert beragadunk a közepes fejlett státuszban. Hozzátéve: „a vasfüggöny egyik vagy másik oldalán sem rózsás az élet”.

Orbán Balázs arról is beszélt, hogy a Világbank mérése szerint hazánk már a fejlett országok közé tartozik, 19 ezer dollár GNI/fő befektetési értékkel, de úgy látja, hazánknak kulcsállamá kell válnia, és 2030-ra meg kell célozni a 40 ezer dollár GNI/főt szintet.

Az előadáson elhangzottak konkrét kormányzati vállalások is 2030-ra:

  • a GDP arányos export érje el a 100 százalékot, a beruházási ráta pedig a 25 százalékot;
  • a foglalkoztatási ráta 85 százalék legyen;
  • a hazai beszállítói kör minimum 50 százalékot tegyen ki;
  • minimum negyven nemzeti bajnok vállalkozás működjön;
  • húszezer exportképes kkv termeljen hazánkban (jelenleg 12 ezer exportál érdemben);
  • a profitegyenleg-hiány lenullázódjon.

 

10:44
április
15.

Továbbra is a bérezés az elsődleges szempont

A vállalkozásoknak el kell dönteniük, hogy rövid távon szeretnének növekedni, majd kilépnek, vagy inkább lassan és folyamatosan fejlődnek – mondta Lévai Bálint, a BioTechUSA vezérigazgatója, tulajdonosa.

„Mi olyan tőkével próbálunk növekedni, ami biztosítja a hosszú távú, organikus növekedést”

– tette hozzá. Lévai Bálint szerint egy multinacionális vállalatnál a belső politika nagyon el tudja vinni a fókuszt a lényegről, a cég tevékenységéről.

Lévai Bálint
Lévai Bálint
Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

„A vállalatvezetési kultúrában egyre jobban harcolunk a képzett munkaerőért” – mondta. Szerinte versenyképes bérezést és modern, kellemes környezetet kell biztosítani, ahova szívesen mennek be dolgozni az emberek. A jó juttatási csomag megléte alapvető, utána következik minden más.

A BioTechUSA generációváltásáról elmondta: nagyon boldog lenne, ha a gyermekei átvennék a vállalkozást, ugyanakkor nem támaszt elvárásokat.

10:33
április
15.

Nagy szakadék van az innovációban Európa-szerte

Szerző: Koncsek Rita

Nagyjából lakosságarányosan az Európai Uniós források huszadát hozza csak el Magyarország, a források lehívhatóságát jellemzően az országok versenyképessége határozza meg – mondta Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa.

Rottenbacher Ádám, Petri Bernadett és Fellegi Áron
Rottenbacher Ádám, Petri Bernadett és Fellegi Áron
Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

A közvetlen uniós források alacsony kihasználtsága kapcsán, a Horizont Európa programokkal kapcsolatban Rottenbacher Ádám, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet ügyvezető igazgatója elmondta, a Horizont teljes költségvetésének a fél százalékát tudja Magyarország elhozni. Kiemelte: a Horizont Európa az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, amely a 2021 és 2027 közötti időszakra szól.

A program 95,5 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik. A források alacsony lehívása régiós probléma, hasonlóan kevés forrás jut nem csak Magyarországnak, de Csehországnak is, tette hozzá.

A magyar cégek többek között azért nem pályáznak eleget, mert hiányosak a nemzetközi kapcsolataik és információhiány jellemzi a vállalkozásokat – mondta Fellegi Áron, az EuroAtlantic Zrt. alelnöke. 

Példaként elhangzott, hogy az innováció egy rendszeres eleme a pályázatoknak – mondta Petri Bernadett, hozzátette a zöld átállás területén Magyarország meglepően jól teljesít, de az Országos Onkológia Intézet is például 300 százalékkal több forrás tudott lehívni.

Javaslatok között a kerekasztal résztvevői megfogalmazták: hogy a cégek vegyék végig a vállalkozásaik fejlesztési koncepcióit és ezután nézzék át az aktuálisan elérhető brüsszeli pályázatokat.

10:10
április
15.

Fellegi Áron: Érdemes a közvetlen uniós pályázatok felé fordulni

Az elmúlt évtized hazai támogatási környezetében a vállalati szektor széles skálán mozgó támogatások közül válogathatott, mind a hazai, mind az uniós források tekintetében – mondta előadásában Fellegi Áron. Az EuroAtlantic alelnöke szerint 

ezer milliárdos nagyságrendben kaptak támogatást a hazai cégek.

A gazdasági környezet megváltozott a háború és az energiaválság miatt, ezért a magyar pályázati piac beszűkült, de a nehéz helyzet ellenére megjelenő lehetőségek biztosan nem fogják tudni lefedni teljes egészében a piaci igényeket. Emiatt érdemes a közvetlen uniós források irányába fordulni. Széles kedvezményezetti kör kaphat iparágakon átívelő finanszírozási lehetőséget, amely jelentős tényező a versenyképességben.

Fellegi Áron
Fellegi Áron
Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Ezeknek a brüsszeli forrásoknak a legnagyobb erénye a kiszámíthatóság, ismerjük az előző kiírás formáit is, tehát nagy valószínűséggel előre lehet következtetni a feltételrendszerre és az elbírálás szempontjaira is.

A horizontális szakpolitikában a gazdasági növekedés, a versenyképesség és a társadalmi fejlődés a főbb irányvonalak. A pályázni kívánók gondolkodhatnak termékinnovációban, eljárásinnovációban, marketinginnovációban, illetve szervezési innovációban. A pályázás során pedig hangsúlyosan figyelni kell arra, hogy az innovációs tartalmat megjelenítsék a dokumentumokban.

Az EU folyamatosan törekszik az innováció ösztönzésére, ennek kapcsán a következő pályázati programokkal találkozhatunk:

  • Horizon Europe
  • Digital Europe
  • European Defense Fund
  • Connecting Europe Facility
  • LIFE
  • Innovation Fund
  • IPCEI

Fellegi Áron szerint ezekre a programokra a magyar piaci szereplőknek mindenképpen érdemes figyelni.

09:42
április
15.

Kovács Zoltán: Magyarország felkészül, jön az uniós soros elnökség

Szerző: Koncsek Rita

2011-ben már volt Magyarország az Európai Unió soros elnöke, most pedig egy újabb soros elnökségre készülünk – mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára. Ez az elnökség nem olyan mint 2011-es volt, mert nem kell kapkodni, alaposan jól előkészítve tudják az uniós elnökség tematikáját, fókuszait előkészíteni. Trió elnökségek vannak most, ez azt jelenti, hogy másik két országgal, a spanyolokkal és a belga partnerekkel van Magyarország egy ciklusban, tette hozzá Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán
Kovács Zoltán
Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Az államtitkár a magyar prioritások között említette a versenyképességet. Konzervatív, kereszténydemokrata, pragmatikus és megújulást hozó formában lehet erről beszélni. Az oktatástól a befektetésekig be fogják mutatni, hogy hogyan lehet másképp is gondolkodni a versenyképességről. Kiemelte: 

az Európai Unió versenyképessége egyébként is megbillent, az elmúlt időszakban a válságok miatt, és az uniós pénzek visszatartása pedig további problémát jelent Magyarország számára.

soros elnökség alatt 200 program szerepel a prioritások között. Többek között 17 informális miniszteri csúccsal és egy informális európai csúccsal és egy informális politikai közösséggel is készülnek. Az unió valós problémáiról fognak egyeztetni, be akarják mutatni a magyar jó gyakorlatokat. A rendezvények zöme a Várkert Bazárban lesz, de szerepet kap a Magyar Zene Háza is. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlása kapcsán pedig elmondta: fontos Budapest megközelíthetősége. Erre is komoly hangsúlyt kell helyezni, példaként említette, hogy a WizzAir duplázni fogja a Brüsszelből érkező járatait.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban elmondta: 

amikor Magyarországot azzal vádolják, hogy rendszerszintű problémák lennének az EU-s források felhasználásával, az nem igaz. Még fél milliárd euró fog érkezni Magyarországra, de jelenleg négyéves csúszásban vagyunk.

A 2021-2027-es forrásokról azt mondta, hogy későn indult el a források kifizetése, Magyarországnak járó források nagysága 21,8 milliárd euró.

09:24
április
15.

Érkeznek a vendégek

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás
09:05
április
15.

Hamarosan kezdünk!

Délelőtt két teremben zajlanak az előadások, pódiumbeszélgetések. 9 órakor a NextGen teremben Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, míg a Future Innovation teremben Kovács Zoltán államtitkár előadásával indul a konferencia.

A részletes programot ezen a linken találja.

Hamarosan kezdünk!

Robert Fico nem viselt golyóálló mellényt, amiért Orbán Viktort rengeteget froclizzák

Robert Fico nem viselt golyóálló mellényt, amiért Orbán Viktort rengeteget froclizzák

„A mellényt nem minden esetben hordják a védett vezetők, mert cikinek tartják, vagy egy olyan szintű beismerésnek, hogy a szavazóktól neki valamilyen okból félnie kell” – hangsúlyozta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Már egy hónapja megjövendölte a merényletet Robert Fico

Ficonak személyesen kellene átadnia a feladatait?

Életfogytiglan várhat Robert Fico merénylőjére, aki büszke arra, amit tett

Terjednek az álhírek Robert Fico merénylőjéről

Pravda: elállították a vérzést Robert Fico hasában, de gondot okozhat a gyógyszere

Pravda: elállították a vérzést Robert Fico hasában, de gondot okozhat a gyógyszere

Egyre többen vannak veszélyzónában, de érkeznek új terápiák

Egyre többen vannak veszélyzónában, de érkeznek új terápiák

Tízezer magyart érint a sclerosis multiplex, amely betegségnek ezer arca van, és nem lehet meggyógyulni belőle.

Belenyúlnak a több százmilliárdos gyógyszerpiacba - Ezt a betegek is megérzik majd

Továbbra is Mészáros Lőrinc az ország leggazdagabb embere

A háborúpárti Putyin is vadul csapja a szelet Hszi Csin-pingnek

A háborúpárti Putyin is vadul csapja a szelet Hszi Csin-pingnek

Mit változtatott meg az ukrajnai háború és mennyire lesz képes Peking pótolni Moszkva európai piacvesztését?

Kína Budapesten akart éket verni Európa és az Egyesült Államok közé?

Alig ért haza Hszi Csin-ping Budapestről, magához rendelte Putyint

Üres a kassza: nincs pénz otthonfelújításra

Követni sem tudjuk, úgy emelkednek a lakásárak: egyre többen verik magukat adósságba

Követni sem tudjuk, úgy emelkednek a lakásárak: egyre többen verik magukat adósságba

Az idei év is pozitív lehet, de az igazi áttörést 2025 hozhatja.

Több hitelt fogadtak be, de a csokból nem kértünk

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Business Talks '24

A konferencia fókuszában a most újranyíló EU-s források és a minden vállalkozás életében legalább egyszer felmerülő nehéz kérdés, a generációváltás állt. Tudjon meg mindent...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.