Tizenkét éve aszfaltoztak le egy földutat Ágfalva és Somfalva között. A két község Sopron közelében található, de az egyik a magyar oldalon, a másik Ausztriában fekszik, és az autósok rákaptak erre a keskeny, de jó minőségű útra, amely átvezet az osztrák Somfalván. Ráadásul az osztrák településen van egy Billa üzlet, ahová olykor érdemes átruccanni bevásárolni.

Az utat állítólag naponta négyezren használják,

pedig elvben az ingázási időszakban, vagyis reggel és este három-három órán át nem lehetne ott áthaladni, de sokan nem tartják be korlátozást.

A Der Standard riportjából kiderült, hogy a település osztrák szocialista polgármestere azzal fenyeget, hogy betontömböket tetet az útra. Ezt arra az esetre ígéri, ha nem sikerülne olyan sorompórendszert kialakítani, amely leolvasná az érkező autó rendszámát, és csak az engedéllyel rendelkezőt engedné át. 

Ezt azonban az osztrák belügyminiszter nem támogatja, ezért fenyeget Thomas Hoffmann a betonakadályokkal, és sorolja a sérelmeiket:

Két közlekedési balesetünk volt az elmúlt hetekben. Egy kerékpárost elütött egy autó, illetve egy 90 éves gyalogost is, aki még mindig küzd az életéért.

Ha sikerülne valamilyen korlátozást kicsikarnia, akkor az a Sopron és Bécsújhely között közlekedőknek alkalmanként fél órával hosszabb autózást jelentene.