Ennek oka, hogy az üvegházakat télen fűteni kell a megugró áram- és gázárak miatt azonban nem biztos, hogy megéri már termeszteni. Ez érinti a paradicsomot, paprikát és az uborkát, de azokat a terményeket is, amelyek hűtéséhez kell az áram, így az almát és a hagymát is.

Az európai gazdák hiányra figyelmeztetnek. A termelés várható visszaesése és az árak megugrása azt jelenti, hogy a szupermarketek több árut szerezhetnek be melegebb országokból - írja a lap.

A gazdák szerint a megugró gázárak jelentik a legnagyobb költséget az üvegházakban termesztett zöldségtermesztőknek.

Eközben két francia gazda, akik 2023-ra megújítják villamosenergia-szerződésüket, azt mondta, hogy a 2021-es árak több mint tízszeresét kínálják nekik.

"A következő hetekben megtervezem a szezont, de nem tudom, mit tegyek" - mondta Benjamin Simonot-De Vos, aki uborkát, paradicsomot és epret termeszt Párizstól délre.

Nem csak az energia drágul

A gazdák nem csak az energiaárak emelkedésével küzdenek. A műtrágya, a csomagolás és a szállítás költségei is emelkednek, és veszélyeztetik a haszonkulcsokat.

Még az olyan napsütötte országokban is, mint Spanyolország, a zöldség- és gyümölcstermesztők a műtrágyaköltségek 25 százalékos növekedésével küzdenek.

Jack Ward, a Brit Termelők Szövetségének vezérigazgatója szerint

elkerülhetetlen, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztés a melegebb éghajlatra helyeződjön át. Spanyolországon keresztül Marokkóba és Afrika egyes részeire.