A VW rendelkezik az egyik legnagyobb long pozícióval a nikkelben a londoni fémtőzsdén, ahol márciusban egy óriási beborult short-ügylet miatt kilőttek az árak, valamint több napra le kellett állítani a kereskedést. Az elektromos járművek akkumulátorainak gyártásához fontos nikkel ára 55 százalékkal emelkedett az első negyedév során, mivel a kínálattal kapcsolatos aggodalmak is erősítették a nyereséget – írja a Bloomberg.

A VW és más nagy nyersanyagfogyasztók fedezeti eszközöket használnak, hogy megvédjék magukat a nyersanyagok gyakran változékony ármozgásától, amelyektől függ a termelésük. Oroszország ukrajnai inváziója súlyosbítja az amúgy is szűkös kínálatot egy sor nyersanyagnál, például a nikkelnél és az alumíniumnál, mivel az oroszok az egyik legnagyobb exportőrök.

A VW éves jelentésében közzétett nikkelfedezeti ügyletek piaci árfolyamnyeresége a Bloomberg számításai szerint mintegy 1,5 milliárd euró lett volna. A VW alumínium pozíciója körülbelül 500 millió eurót ért volna, miután az év elején 2,5 milliárd euróra értékelték. A VW-nek rézre és szénre is vannak határidős szerződései és swapjai, valamint platina, palládium és ródium árvédelmi opciói.

Az autógyártó, amelyet a félvezetők által vezetett alkatrészhiányok sújtanak, arra is figyelmeztetett, hogy a már amúgy is törékeny ellátási vonalakra újabb nyomás nehezedik. A VW a háború kitörését követően számos európai üzemet leállított, miután a kábelkötegek gyártása Ukrajnában megszakadt. 

A vállalat globális kiszállításai a múlt hónapban 31,4 százalékkal estek vissza, és ezzel egy nehéz értékesítési negyedévet zártak. A VW közölte, hogy autóipari részlegének nettó cash flow-ja 1,5 milliárd euró körül van. A cég 8,5 milliárd euró körüli működési eredményt és 13,5% körüli működési árbevétel-arányos megtérülést prognosztizál, ami meghaladja a tavalyi év azonos időszakában elért 7,7 százalékos értéket. Viszont igazán a pénzügyi mérleget a már említett értékes árupiaci longolt opciós szerződések is feljebb tornázták.

A csütörtöki negyedéves előzetes adatközlés után a Volkswagen részvényei a frankfurti tőzsdén 2,1 százalékot estek, az év eleje óta már 17 százalékos mínuszt szedtek össze.