A Volkswagen koncepcióváltását jelzi, hogy a korábbi mennyiségorientált gyártással szemben már a minőség fontosabb lesz a cég számára, mint „a mennyiség és a piaci részesedés”- mondta Arno Antlitz, a vállalat pénzügyi igazgatója. A Volkswagen a következő 8 évben csökkenteni fogja Európában a benzinüzemű és dízelautók kínálatát 60 százalékkal, és ez a Volkswagenen kívül több másik márkát érinteni fog, például az Audit és a Porschét is. 

A cég viszont nem tervez kapacitásnövelést, hanem a zwickaui és emdeni üzemekhez hasonlóan alakítaná majd át a gyárait, ahol a belső égésű motorok gyártósorait elektromos autók gyártására alkalmas gyártósorokra cserélték, közben megtartva a munkaerőt is. 

A változtatásokat az is indokolja, hogy az autóipar nehéz helyzetben van a pandémia óta, hiszen a súlyos chiphiány miatt tavaly csökkenteni kellett az üzemekben a gyártást. Több gyártó – köztük a Mercedes és a BMW – viszont még így is rekordbevételre tudott szert tenni 2021-ben, mert bár kevesebb autót adtak el, viszont a megnövekedett kereslet miatt megemelték az árakat.