Az állami VTB bank közölte, hogy Andrej Jatszkov váltja Vlagyimir Potapovot a brókercég élén miután a nyugati szankciók, az orosz tőzsdék elszigetelése és a bank SWIFT-rendszerből való kitiltása miatt elégedetlenné váltak az ügyfelek.

Júliusban befektetők egy csoportja kártérítést kért a VTB-től a külföldi befektetéseken elszenvedett veszteségeikért – írja a hátterekről a Reuters.

Levélben közölték a VTB-vel, hogy a bank a nyugati szankciókat követően túl gyorsan zárta le a lakossági befektetők számára a műveleteket. Ezzel megfosztották őket attól a lehetőségtől, hogy eladhassák az időközben befagyott eszközeiket.

Potapov elhagyta a VTB-csoportot a bank közlése szerint, hogy enyhítsenek a feszültségeken. A VTB, amely az orosz banki eszközök egyötödét kezeli, és több mint 2,3 millió brókerügyfelet szolgál ki, az első orosz szervezetek között volt, amelyek ellen szankciókat hoztak, miután Moszkva február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába.

„A VTB valójában nem csak egy bank, hanem a Kreml érdekeit szolgálja” – állította korábban Anders Aslund nemzetközileg is ismert svéd közgazdász, aki a 90-es években az orosz kormány tanácsadójaként dolgozott.

A VTB németországi érdekeltségekkel is rendelkezik. A helyi bankfelügyelet már márciusban figyelmeztette az ügyfeleket, hogy orosz anyabankjától elvágva a pénzintézet könnyen bedőlhet.