Az Arjuna Capital visszavonta azt a részvényesi javaslatot, amely arra kérte a Visát, hogy hozzon nyilvánosságra adatokat arról, hogy mennyit fizet az alkalmazottaknak. Az aktivista befektető a digitális fizetési szolgáltatót azért helyezte nyomás alá, hogy faji és nemi egyenlőséget teremtsen a dolgozói béreknél. Az Arjuna szerint a Visa vállalta, hogy közzéteszi a statisztikákat a kért szempontok szerint, jelezve mekkorák a medián bérkülönbségek – számolt be a Bloomberg.

„A Visa csatlakozik azon cégek szűk csoportjához, amelyek a faji és nemi alapú béregyenlőséggel kapcsolatban vállalást tesznek” – mondta Natasha Lamb, az Arjuna Capital ügyvezető partnere szerdai nyilatkozatában. Állítja, hogy az átlátható és átfogó bérkülönbség-nyilvántartás értékét nem lehet eléggé hangsúlyozni, mert ez javít a dolgozók alkupozícióján, segít visszaszorítani a hátrányos megkülönböztetést.

Adatokkal a diszkrimináció ellen

Sok vállalat kínál kiigazított szemléletű javadalmazást, amely figyelembe veszi a munkavállaló szerepét és helyét az adott cégnél. A Visa azonban csatlakozik azon pénzügyi cégek kis csoportjához, amelyek beleegyeztek abba, hogy nyersebb értékelést adnak ki a javadalmazási gyakorlatról. A különbség azért fontos, mert a vezetők igyekeznek megszüntetni ezeket a különbségeket és javítani a sokszínűséget a soraikban. 

Citigroupnál például a nők átlagosan több mint 99 százalékát kapják annak, amit a férfiak kapnak kiigazított alapon. Ez alig változott 2018-hoz képest, amikor a Citigroup először kezdte közzétenni ezeket az adatokat. A kiigazítások nélkül azonban a cégnél a nők átlagfizetése 26 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké, ami javulás a 2019-ben először nyilvánosságra hozott 29 százalékos különbséghez képest. 

A Visa közölte, hogy javítani kívánja a munkaerő sokszínűségét, és 2020-ban célul tűzte ki, hogy három év alatt 50 százalékkal növeli a történelmileg alulreprezentált csoportokból származó vezetők számát alelnöki és magasabb szinten. A cég tavaly azt mondta, hogy előrelépést tett e cél felé.