Az osztrák VIG pénteki közleménye szerint versenyjogi engedélyt kaptak az Európai Bizottságtól az Aegon romániai, törökországi, magyarországi és lengyelországi tevékenységének megvásárlására. A tranzakció végrehajtását azonban továbbra is akadályozza a Belügyminisztérium április eleji döntése, amellyel megtiltotta, hogy az Aegon Magyarország külföldi tulajdonba kerüljön – emlékeztet a VIG közleménye.

A biztosító társaság szerint a szükséges szabályozói és versenyjogi engedélyek beszerzése viszont továbbra is zajlik, a török versenyjogi hatóság engedélyét már megszerezték - írja a Rerutersre hivatkozva a Portfolio.hu.

Az Európai Bizottság pozitív döntése fontos lépés, és a versenyjog szerinti jóváhagyást a további együttműködés pozitív jelének tekintjük. Konstruktív párbeszédet folytatunk még a magyar Pénzügymininsztériummal, hogy tisztázzuk az akvizíció pozitív zárásának lehetőségeit – fogalmazott a VIG közleménye szerint Elisabeth Stadler, a VIG vezérigazgatója.

A VIG és az Aegon 2020 novemberében kötött szerződést arról, hogy az osztrák biztosítócsoport megvásárolja a holland biztosítócsoport közép- és kelet-európai érdekeltségeit 830 millió eurórért. A felvásárlandó cégek összesen 4,5 millió ügyféllel, 600 millió eurós éves díjbevétellel és 5 milliárd euró körüli kezelt nyugdíjvagyonnal rendelkeznek.

A Seeking Alpha leirata szerint Lard Friese, az Aegon vezérigazgatója a társaság eredményértékelő konferenciahívásán egyebek mellett megemlítette, hogy a VIG konstruktív tárgyalásokat folytat a magyar állammal, és jelezte: biztosak abban, hogy az ügy rövid távon megoldódik.