Az elmúlt év legnagyobb hazai M&A tranzakciójának tűnt a holland Aegon regionális biztosítói csoportjának eladása az osztrák VIG felé. A teljes üzlet 830 millió eurót ért, ebből a csomagból a legértékesebb rész a magyar Aegon Biztosító volt, csak ennek a résznek az értékét 549,5 millió euróra becsülte az EMIS tranzakciós cég. Azt lehetett tudni, hogy a tranzakciót vizsgálja az MNB, a GVH, illetve a járvány miatt immár a Belügyminisztérium is, de abban biztosnak tűnt a piac, hogy nem lehet akadálya a tranzakciónak - írja a portál.

Ehhez képest ma reggel ez jelent meg a bécsiek és ez a hollandok honlapján. „A Wiener Versicherung Gruppe tegnap délután kapott egy határozatot, amelyben a magyar Belügyminisztérium bejelentette, hogy megtagadják az Aegon-társaságok magyarországi külföldi befektető általi tervezett megszerzését. A jóváhagyási folyamat részeként a Vienna Insurance Group (VIG) 2021 januárja óta konstruktív tárgyalásokat folytat a felelős magyar pénzügyminiszterrel. A rendelet ellentmond az eddigi tárgyalások menetének. A VIG arra számít, hogy ezt a kérdést a közeljövőben pozitívan oldják meg.”

Szigorúbb a jóváhagyás

A járvány miatt több országban, így Magyarországon is a hatóságok szigorúbb ellenőrzést vezettek be. Ennek keretében a gazdaságvédelemre hivatkozva fokozott figyelemmel nézték a hatóságok, hogy mire készülnek a külföldi vevők. Olykor a Magyar Nemzeti Bank, máskor a Belügyminisztérium, majd a bevezetett Palkovics-jóváhagyás miatt az ITM is ellenőrizhette azt, hogy az adott ügylet kockázatos-e. Ez azért volt különösen rossz a piacnak, mert ha van olyan intézmény, amelyik megtilthatja a tranzakciót, mert az nemzetbiztonsági kockázatot tartalmaz, ráadásul indokolásnak elég annyi, hogy „nemzetbiztonsági titok”, akkor szinte bármit meg lehet tiltani.

Az Aegon magyarországi, lengyelországi, romániai és törökországi vagyonkezelési, biztosítási és nyugdíjüzletágainak eladása összesen 830 millió eurós üzlet volt. Az eladót (ez a holland Aegon-csoport) az Allen&Overy képviseli, a vevőt (az osztrák Vienna Insurance Groupot) pedig a Wolf Theiss. A felek már novemberben aláírták a szerződést, de a BM, amely a nemzetbiztonsági kockázattal bíró iparágakat (például fegyvergyártást, kritikus infrastruktúrát, bankokat, biztosítókat) engedélyeztet, hosszabbítást kért, és a számára rendelkezésre álló 60 nap után újabb 60 napig vizsgálódik. Úgy tűnik, ennek végén adta ki a mostani negatív döntést.

Ideális vevőnek tűnt a VIG

A VIG a legjobb típusú vevőnek számít, hiszen osztrák tőzsdei cég, emellett a magyar piacon, az MNB folyamatosan felügyeli, miután régóta jelen van. A csoportnak három biztosítója is volt Magyarországon (Erste, Union, Vienna Life), amelyek később egyesülve Union néven folytatták. A három cég együttes piaci részesedése sem volt olyan kiugróan magas, ami indokolta volna az elutasítást, a VIG azt jósolta, hogy az Aegonnal kibővített csoportnak 19 százalékos lenne a súlya.