A világ acéltermelésének csaknem a felét, nagyjából 800 millió tonnát Kína adja, és mivel az ottani gazdaság pangása miatt a hazai kereslet megcsappant, nagyjából 110 millió tonnát külföldön próbálnak meg értékesíteni. Ennek érdekében dömpingáron, az átlagosnál tonnánként 50 dollárral olcsóbban kínálják az acélt, ami komoly nyomást jelent a világ többi termelőjének, sorra zárnak be az acélgyárak - írta a pozsonyi Új Szó.

A válság a kassai acélmű anyavállalatát, az amerikai U. S. Steelt sem kerülte el. Észak-Amerikában már üzemeket zárt be, és tömeges elbocsátásokba kezdett. A kassai acélműben január és szeptember között még sikerült nagyjából 90 százalék körüli szinten tartani a kapacitások kihasználtságát, mára azonban ez 70 százalékra csökkent.

Egyelőre sikerült kompromisszumos megoldást találnia a tulajdonosnak a szakszervezettel: januárban egy nappal rövidítik le a munkahetet, s a dolgozók az elmaradt munkanapokért a bérük 60 százalékát kapják meg. Eredetileg a 15 ezer alkalmazottból 1500 elbocsátását tervezték, azonban a U. S. Steel olyan memorandumot írt alá a szlovák kormánnyal, amely 2016 végéig garantálja, hogy nem bocsáthatnak el dolgozókat.