A világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi lánca, a svéd H&M csoport megkezdi oroszországi üzleti tevékenységének felszámolását a "jelenlegi működési problémák és a jövő kiszámíthatatlansága miatt". Az üzletlánc március 2-a óta felfüggesztette az értékesítését Oroszországban az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt.

A kiskeróriás közleményében egyebek között az szerepelt, hogy "alapos értékelést követően lehetetlennek tartottuk az Oroszországban folytatott üzleti tevékenység folytatását a jelenlegi helyzetben". A cég bejelentette továbbá, hogy korlátozott időre újra nyitja oroszországi üzleteit, hogy eladja a megmaradt árukészletet.

A ruházati lánc számításai szerint a felszámolással kapcsolatos költségek mintegy 2 milliárd svéd koronát (190 millió dollárt) tesznek ki, ami a vállalat folyó harmadik negyedévi pénzügyi kimutatásaiban jelentkezik.

A H&M hatodik legnagyobb piaca volt a tavalyi utolsó negyedévben Oroszország, ahonnan bevételeinek 4 százaléka származott. A kereskedelmi lánc 2009 óta volt jelen Oroszországban, ahol több mint 150 üzletet nyitott.