Bár a forgalom - miután az energiaárak bőven ellensúlyozták a kitermelés visszaesését - 3 százalékkal 107,8 millió dollárra emelkedett és sikerült 27 százalékkal 9 millió dollárra visszavágni az üzemi költségeket, az adó előtti profit így is harmadával 32,7 millió dollárra esett - derül ki a brit JKX Oil & Gas Plc féléves jelentéséből. A gyenge eredmény okán évközi osztalékot nem is fizet a társaság, ám arra számít, hogy az éves számok már megfelelnek majd a terveknek.

A kiadott közlemény szerint a gyengébb teljesítményben a megnövekedett ukrajnai adófizetési kötelezettség és az oroszországi projektköltségek emelkedése mellett a kitermelés csökkenése volt a ludas. Utóbbi terén 19 százalékos visszaesés történt az egy évvel korábbihoz képest, az átlag így 9476 boepd lett, vagyis kőolaj-egyenértéken számolva naponta átlagosan közel 9,5 ezer hordó energiahordozót hoztak felszínre.

A társaság kitermelésének oroszlánrészét továbbra is az ukrajnai mezők adják, az oroszországi kitermelés beindítása viszont csúszik, de a cég reményei szerint az év végéig ez is megvalósulhat. A JKX szerint kedvező fejlemény, hogy beindult az ukrán LPG-üzem, a kutatási programok terén pedig előrehaladást sikerült elérni Ukrajnában és Magyarországon is, ám itthon a kitermelés a vártnál lassabban bővült.

A teljes forgalmon belül 7,55 millió dollárral 7 százalékra tehető a magyarországi tevékenység aránya, ám ez 3,75 milliós veszteséggel járt együtt. A kitermelésben - a teljes mennyiség visszaesése mellett - Magyarország súlya 3-ról 6,8 százalékra emelkedett.

A hajdúnánási és görbeházai mezőkön - ahol a JKX 50 százalékos részesedéssel bír és a felszínre hozott földgázt be is táplálja az országos hálózatba - 1285 boepd volt az átlagos kitermelés az első félévben (ennek csak fele számolható el a JKX-hez), ami 31 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A kitermelést ugyanakkor vízbetörés hátráltatja, aminek hatására a legutóbbi érték már csak mintegy 650 boepd. Az elhárítási és további kútfúrási munkálatoknak köszönhetően a tervek szerint 1300 boepd körüli szintre állítják vissza a kitermelést, és készülnek az olajbányászat fokozására is. (A JKX ezen felül a Hernád-, Vésztő-, és Túrkeve-licenszterületeken rendelkezik még érdekeltségekkel, ám itt még csak a kutatásnál, teszteknél, illetve - Túrkevén - a kitermelés előkészítésénél tart.)