Az energiaárak emelkedése a német pékségeket is elérte. Peter Hemmerle - aki Mülheimben üzemeltet 13 pékséget 170 alkalmazottal - úgy számol, hogy az az évi 300 ezer eurós villanyszámla, amit eddig fizetett 1,2 millió euróra emelkedik. Ezt kiváltani nem tudja, hiszen a dagasztógépek és a hűtőkamrák árammal működnek - olvasható a portálon.

A sütők pedig gázzal üzemelnek, amelynek ára szintén az egekbe szökött és akkor még nem beszéltek a cukor, a liszt, a tej és a vaj árának emelkedéséről és a bérköltségekről.

Riadó!

Hemmerle péksége egyike annak a mintegy 10 000 cégnek, amelyek Németország-szerte riadót fújnak, mert a megnövekedett költségeket nem lehet továbbhárítani a vásárlókra, akik már így is vonakodnak az alapvető élelmiszerek megvásárlásától, mivel az infláció majdnem elérte a 8 százalékot. (Magyarországon ez 15,6 százalék volt augusztusban)

Németországban a háztartásonkénti 56 kilogrammos fogyasztással a kenyér az első számú alapvető élelmiszer.

"A sütőiparban sok cégnek már a nyakáig ér a víz, nem tudják, hogyan viseljék a költségeket" - mondta Daniel Schneider, a német pékségek szövetségének vezetője.

Schneider szerint a pékségek igyekeznek optimalizálni működésüket és a kenyérkínálatukat. Az olaj- vagy villanysütőkre való átállás is egy lehetőség, de ez költséges és időigényes. Ha az energiaárak nem csökkennek sok pékség zár majd be.

A sütőipar történelmének egyik legnagyobb kihívása előtt áll

- tette hozzá.

A német kormány 65 milliárd eurós segélycsomagot jelentett be, hogy segítsen a embereknek és a vállalatoknak megbirkózni az inflációval. Az energiaintenzív cégek összesen 3 milliárd eurót kapnak ebből csomagból idén és jövőre.

Hemmerle még a szerencsésebbek közé tartozik, azt mondja nem valószínű, hogy bezár de nyeresége mindenképpen csökken és félő, hogy a vásárlók a friss kenyér helyett az olcsót választják majd.