A Balti-tenger alatt Németországba vezető Északi Áramlat 1 vezeték előre nem tervezett karbantartása tovább mélyíti a Moszkva és Brüsszel közötti energetikai patthelyzetet - írja a Reuters. A Gazprom szerint a gázvezeték egyetlen megmaradt kompresszora is karbantartásra szorul.

A gázszállítás más vezetékeken keresztül is csökkent azóta, hogy Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, amit Moszkva "különleges katonai műveletnek" nevez. A lépés további zavart fog okozni, különösen Németország számára: az iparának energiaellátása nagymértékben függ az orosz gázszállításoktól. Az Európai Unió azzal vádolta Oroszországot, hogy fegyverként használja az energiát. Moszkva tagadta a vádat, és az Oroszország elleni szankciókat okolta az export visszaeséséért - írja a hírügynökség.

A leállás augusztus 31-től szeptember 2-ig tart, és egy júliusi, tíz napos karbantartás után következik, amely félelmeket keltett azzal kapcsolatban, hogy Oroszország újraindítja-e a június közepe óta csökkentett mennyiségű szállításokat.

Az oroszok jobbra-balra tekernek a gázcsapokon

Az Északi Áramlat gázvezeték eddig is csak kapacitásának ötödével üzemelt, ami felerősítette azokat a félelmeket, hogy Oroszország a téli fűtési szezon kezdetén teljesen leállíthatja a gázszállítást, és megnehezíti a tárolók feltöltését.

Németország folyamatosan tölti gáztárolóit, hogy felkészüljön a télre: augusztus 17-én a tárolók 78 százaléka volt tele, ami valamivel több, mint az uniós átlagos 76 százalékos arány.

A Gazprom szerint újraindul majd a szállítás szeptemberben

A Gazprom szerint a karbantartás befejezése után - ha műszaki hiba nem lép fel - újraindul a jelenlegi mennyiségnek megfelelő, napi 33 millió köbméteres szállítás. (Ez a  mennyiség az Északi Áramlat napi 167 millió köbméteres teljes kapacitásának mindössze 20 százaléka.)

A Gazprom közölte, hogy a megmaradt Trent 60 gázkompresszor-állomáson a Siemens Energyvel végzi el a karbantartási munkákat. Az orosz cég korábban éppen a Siemens karbantartási munkájára, egy Kanadában felújított gázturbina szankciók miatti le nem szállítására hivatkozva csökkentette az Északi Áramlaton a szállítást. Németország szerint ez azonban csak ürügy arra, hogy gazdasági kárt okozzanak az oroszok, a turbina nem esik szankció alá.

Az ukrán tranzitrendszer üzemeltetője szerint az ukrán és a lengyel gázvezeték-rendszernek van akkora kapacitása, hogy kompenzálja az Északi Áramlat leállását, és lehetővé tegye az orosz gáz Európába jutását.

Mentőövet dobtak az Unipernek

Németország júliusban 15 milliárd eurós mentőcsomagot dolgozott ki az Uniper vállalatnak - amely az orosz gáz legnagyobb importőre és az európai energiaválság eddigi legjelentősebb vállalati áldozata -, miután Oroszország drasztikusan csökkentette a gázszállításokat, és arra kényszerítette a német céget, hogy máshol vásároljon sokkal magasabb áron gázt - írja a Reuters.