Romániában tavaly szeptemberben vonta meg a biztosítási felügyelet a piacvezető City Insurance működési engedélyét, miután nem tett eleget a hatóság tőkeemelési kérésének. A bíróság februárban kimondta a City Insurance csődjét, amely főleg a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások piacára összpontosított, ahol 45 százalékos részesedést szerzett, de a teljes biztosítási piacon is első 20 százalékos részesedéssel.

Paul Dieter Cirlanaru, a CITR vezérigazgatója szerint ez az eddigi legkomplexebb végelszámolási eljárás a csődbe ment román vállalatok közül. A végelszámolónál összesen 1600 hitelező jelentkezett, akik több mint 9 milliárd lej (több mint 1,8 milliárd euró) vagyoni követelést fogalmaztak meg a csődbe ment biztosítóval szemben. A hitelezők között van egyebek mellett a román állami biztosítási garanciaalap (FGA) és az adóhatóság. A végelszámoló mintegy 100 szakembere az 1600 hitelező által beterjesztett mintegy 40 ezer aktát vizsgált át.

A csőd pillanatában a City Insurance-nek 3,13 millió biztosítási kötvénye volt, ezek május 11-ig érvényesek. A biztosítottak egy része az állami garanciaalaptól kért kártérítést, amelynek értéke nem haladhatja meg az 500 ezer lejt (101 050 euró), az ennél nagyobb vagyoni követeléssel fellépő hitelezők a végelszámolóhoz fordulhattak.

A román biztosítási felügyelet április elején közölte, hogy a romániai kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) piac koncentrációja csökkent a City Insurance csődje után. Ugyanis januárban a piacvezetővé előlépett Euroins részesedése 35,4 százalékról csak 37,6 százalékra nőtt, miközben a többi piaci szereplő részesedése jelentősebb mértékben nőtt. Így a második Allianz-Tiriac 18,7 százalékot hasított ki a piacból, a Groupama 14,5 százalék, a negyedik a Grawe Románia mintegy 11 százalék részesedésre tett szert, az Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group S.A. pedig 9,7 százalékot ért el.

Romániában az elmúlt években több biztosító is csődbe ment, mert dömpingáron kínálták főleg a kgfb-kötvényeket.