Szombaton derült ki, hogy az INA több vezetőjét is őrizetbe vették, akik a gyanú szerint 100 millió kuna (mintegy 5,5 milliárd forint) kárt okoztak.

Egyes hírek szerint a teljes kár ennek a többszörösét is elérheti.

A Mol Nyrt. jelenleg 49,08 százalékos részesedéssel rendelkezik a horvát olajvállalatban.

 

A Mol a sajtóval egy időben értesült a horvátországi letartóztatásokról, tájékozódunk az ügyben, de folyamatban lévő rendőrségi eljárásokat nem kommentálunk – válaszolta az RTL Híradó kérdésére a magyar tőzsdei cég sajtóosztálya.

A Jutarnji List című horvát napilap nem hivatalos információkra hivatkozva korábban azt írta: a gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélésekben Damir Skugor, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatója játszott főszerepet. A nyomozó hatóságok gyanúja szerint a letartóztatottak több száz millió kunával károsították meg az INA-t, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos növekedését a világpiacon.

 

Skugor állítólag olyan gázeladási szerződést kötött az OMS nevű befektetési céggel - amelynek egyik tulajdonosa volt szomszédja: Josip Surjak, az ügyvédi kamara elnöke. A másik tulajdonos pedig egy Goran Husic nevű vállalkozó. A cég olcsón vásárolt gázt, piaci feltételek mellett, óriási haszonnal értékesítette tovább.

 

Az INA közleményében korábban úgy reagált, hogy „nem áll módunkban nyilatkozni a folyamatban lévő rendőrségi nyomozásokról. Az üggyel kapcsolatosan teljes mértékben együttműködünk a hatóságokkal a tényfeltárás érdekében.”