A brit gyógyszer- és egészségügyi termékeket szabályozó hatóság (MHRA) klinikai adatokra hivatkozva azt javasolta, hogy a Merck és Ridgeback Biotherapeutics által kifejlesztett molnupiravir nevű gyógyszert a pozitív Covid-19 tesztet követően a lehető leghamarabb, a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül alkalmazzák. Ezzel az új készítmény lett az első, rendkívüli engedéllyel rendelkező, specifikusan a koronavírus ellen kifejlesztett, klinikai terépiában alkalmazható gyógyszer.

Ez az első szájon át szedhető vírusellenes készítmény a Covid-19 kezelésére, amelyet engedélyeztek. Az amerikai tanácsadók ebben a hónapban ülnek össze, hogy szavazzanak arról, hogy a molnupiravirt engedélyezzék-e - írja a Reuters.

Már korábban is alkalmaztak különböző készítményeket - mint az itthon is használt favipiravir és a remdesivir - a koronavírusos betegek kezelésében, azonban ezeket eredetileg nem specifikusan a covid ellen fejlesztették ki. Az eddig alkalmazott készítmények ráadásul közepes hatásfokúak voltak, rendre csak a beteg kórházi kezelésében kaptak szerepet a súlyos eseteknél. 

Másrészről a világszerte több mint 5,2 millió ember halálát okozó világjárvány kezelésére irányuló kezelések eddig főként a vakcinákra összpontosítottak. A Merck által kifejlesztett Molnupiravirt nagy figyelem kíséri, mivel a múlt hónapban kapott adatok azt mutatták, hogy a betegség korai szakaszában adva felére csökkentheti a halálozás vagy kórházi kezelés esélyét azoknál, akiknél a legnagyobb a súlyos Covid-19 kialakulásának kockázata.

A Nagy-Britanniában Lagevrio néven forgalomba kerülő gyógyszert úgy tervezték, hogy a Covid-19-et okozó vírus genetikai kódjának másolását lehetetlenné tegye. Naponta kétszer, öt napon keresztül kell bevenni. A brit kormány és az ország Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) szigorúan vizsgálja, hogy a kezelés mennyire hatásos, valamint a terápiás alkalmazásra is folyamatosan frissítik az útmutatót.

"A kormányzaton belül és az NHS-szel együtt gyors ütemben dolgozunk azon, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzuk a molnupiravir országos vizsgálat keretében történő, betegeknél történő bevetésének terveit" - mondta Sajid Javid egészségügyi miniszter egy nyilatkozatban.

A gyors jóváhagyás Nagy-Britanniában akkor történik, amikor a kormány az egyre növekvő fertőzések megfékezéséért küzd. Az országban a legutóbbi hétnapos átlag szerint naponta mintegy 40 000 Covid-19-es eset fordul elő. Ez a szám a második legnagyobb fertőzés az Egyesült Államok adatai után, ahol átlagosan napi 74 ezer esetet diagnosztizáltak az elmúlt napokban.

A Pfizer és a svájci Roche is kutatja tablettás koronavírus elleni szerek alkalmazhatóságát. A Pfizer a múlt hónapban kezdte meg a Covid-19 megelőzésére szolgáló szájon át szedhető vírusellenes gyógyszerének klinikai vizsgálatát a koronavírusnak kitett embereknél.

Az eddig elvégzett vírusszekvenálás azt mutatta, hogy a molnupiravir a Merck szerint a koronavírus minden változata ellen hatásos, beleértve a fertőzőbb deltát is, amely az utóbbi időben világszerte megnövekedett kórházi kezelésekért és halálesetekért felelős.