Viszonylag jól áll Románia a külföldi befektetőknek az országba történő édesgetése terén, legalábbis az Emerging Europe üzleti tanácsadó cég szerint - írja a Maszol. A tanácsadó a kelet-közép-európai térség 23 országa közül Romániát a kilencedik helyre rangsorolta a vonzerő szempontjából.

Az Emerging Europe a térség országainak a befektetések előmozdításáért felelős intézményeit minősítette. Az elemzés szerint a legjobban az észt szakhatóság, az Invest Estonia működik, megelőzve egy másik balti államot, Litvániát (Invest Litvania). A képzeletbeli dobogóra Csehország fért még fel, megelőzve Ukrajnát és Grúziát.

Furcsa, de tetszik nekik

Kissé furcsa az is, hogy Románia a 9. helyre került, megelőzve többek között Lengyelországot (10.), Szlovéniát (12.), Magyarországot (17.) és Szlovákiát (19.). Ennek a ranglistának a fényében nehezen érthető, hogy a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai CATL miért Debrecenben szándékozik 7,3 milliárd eurós beruházással gyárat építeni, s nem mondjuk Nagyváradon vagy Szatmárnémetiben.

Az Emerging Europe szerint a beruházási célországként történő promotálás terén Albánia, Koszovó és Azerbajdzsán teljesít leggyengébben. Romániában a kormánynak alárendelt Invest Romania foglalkozik az országnak a potenciális beruházók körében való népszerűsítésével.