Egyre nagyobb a nyomás a Joe Biden-adminisztráción, hogy továbbra se vegye le a Huaweit a kereskedelmi minisztérium feketelistájáról. A kínai techcég kálváriája még 2019-ben indult, miután Donald Trump szankciókat vezetett be a cég ellen és eltiltotta az amerikai vállalatokat a kínai gyártóval való partnerségtől, arra hivatkozva, hogy az nemzetbiztonsági veszélyt jelent és a termékein keresztül kínai adatgyűjtés folyik. A vádak sok szempontból kétségesek, de az biztos, hogy a Huaweit nagyon nehéz helyzetbe hozták: több mint 30 százalékkal zuhant a szankciókkal sújtott vállalat árbevétele az idei első fél évben. A cég vezetése szerint a stratégiai cél egyelőre a túlélés.

Nem meglepő, hogy a társaság mindent megpróbál, hogy az amerikai szankciókat feloldják, ráadásul a cég amerikai félvezetőkhöz való hozzáférését is blokkolják jelenleg, ami a globális chiphiány miatt szinte ellehetetleníti a gyártását. A Huawei így felbérelte azt a Tony Podesta demokrata lobbistát, aki köztudott jó kapcsolatban van az elnöki adminisztrációval. A lobbizásra július és szeptember között került sor, de eredményt egyelőre nem ért el. 

"Biden elnök és ez a kormányzat úgy véli, hogy a megbízhatatlan szállítók - mint a Huawei - által gyártott digitális infrastrukturális berendezések veszélyt jelentenek az Egyesült Államok, szövetségeseink és partnereink biztonságára. A Huawei elleni exportellenőrzés továbbra is érvényben marad" - mondta a CNBC szerint a Fehér Ház egyik tisztviselője, amikor Podesta lobbizásáról kérdezték.

"Minden partnerünkkel és szövetségesünkkel együttműködünk a Huawei által jelentett kockázatok miatt, és több tucatnyi ország és távközlési cég döntött már úgy, hogy kizárja a Huaweit az 5G-hálózataiból. És arra számítunk, hogy ez a tendencia folytatódni fog" - tette hozzá a politikus.

Pedig Podesta nem kevés pénzt kapott arra, hogy elérje, enyhítsék a szankciókat: a vállalat tavaly 470 000 dollárt költött lobbizásra, idén pedig eddig több mint 1 millió dollárt fektetett a befolyásszerzésbe. Ebből csak az ismert lobbista kapott 500 ezer dollárt (mintegy 155 millió forintot).