Görögországi érdekeltségeik és magas görög államkötvény-állományuk miatt ronthatja a BNP Paribas SA, a Société Generale SA és a Crédit Agricole SA adósságainak besorolását a Moody's Investors Service - jelentette a Bloomberg. A hitelminősítő szerint a dél-európai ország fizetésképtelenné válása esetén oly mértékben romlana a három legnagyobb francia pénzintézet tartozásainak minősége, ami nem lenne összhangban jelenlegi osztályzatukkal. A BNP Paribas és a Société Generale hosszú távú adósságát Aa2 osztályzattal - ez a harmadik legmagasabb szint a befektetésre ajánlott kategóriában -, a Crédit Agricole-ét Aa1 besorolással tartja nyilván a Moody's.

A hitelminősítő közleménye szerin a BNP Paribas és a Crédit Agricole esetén valószínűleg csak egy lépcsőfokkal rontják le a minősítést, míg a görög pénzpiacnak a francia bankrendszer átlagánál erősebbek kiszolgáltatott Société Generale két szinttel kerülhet lejjebb. Az utóbbi két pénzintézetnek van leányvállalata Görögországban, míg a BNP Paribas görög államkötvény-állománya miatt került a Moody's célkeresztjébe.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek tegnapi informális ülése után kiderült, hogy júliusra halaszthatják a döntést a második görög segélycsomagról. A felek nem tudnak megállapodni a magánhitelezők bevonásáról: Berlin és a tagországok többsége elvárná, hogy a befektetők mindenképpen vállaljanak valamit a terhekből, az Európai Központi Bank (ECB) Franciaországgal karöltve egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy valóban önkéntesen kapcsolódjanak be.