Indoklás nélkül felfüggesztette részvényeivel való kereskedést a hónapok óta komoly válsággal küzdő kínai ingatlanóriás, az Evergrande. Részvényeik tavalyi értékük 90 százalékát vesztették el, mivel a befektetők egyre jobban aggódnak a vállalat jövője miatt - írja a BBC.

Az ingatlanóriás, amely több mint 300 milliárd dollárnyi adóssággal küzd, és fennáll a veszélye annak, hogy Kína eddigi legnagyobb fizetésképtelenné váló cége lesz, eszközök és részvények eladásával próbál készpénzt szerezni.

A társaság a hónap elején elmulasztotta a 82,5 millió dollár értékű offshore (vagyis Kínán kívüli) lejáró kötvénykamatainak fizetési határidejét, ami azzal fenyegetett, hogy a nagyjából 19 milliárd dollár értékű nemzetközi kötvényei keresztcsődöt indítanak el.

Pénteken az Evergrande már azt közölte, hogy a helyzet valóban "nem ideális", de minden egyes befektető 3 hónapon keresztül havi 1257 dollár tőkefizetésre számíthat.

A helyi média eközben arról számolt be, hogy a kínai Hainan üdülősziget egyik városi önkormányzata december 30-án felszólította a vállalatot, hogy 10 napon belül bontsa le 39 - állítólag illegálisan épített- lakóépületét - az Evergrande egyelőre nem kommentálta a jelentéseket. Decemberben ráadásul maga a cég nyilatkozott arról, hogy egy 2,6 milliárd dolláros üzlet hiúsult meg azért, mert nem tudtak megegyezni partnerével az üzlet feltételeiről.

A vállalat elnöke, Hui Ka Yan december végén fogadkozott, hogy decemberben 39 000 ingatlanegységet adnak át, szemben az előző három hónap kevesebb mint 10 000 darabjával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!