A termékek felhasználói szempontú értékelésével foglalkozó Consumer Reports (CR) autótulajdonosok körében végzett felmérések eredményei alapján úgy találta, hogy a tisztán elektromos autók általánosságban kevésbé megbízhatóak, mint a hibrid vagy benzinhajtású társaik – írja az autopro.hu.

Pontozták a megbízhatóságot

A szervezet adatai alapján minden akkumulátoros elektromos autó közül a Kia EV6 érte el a legmagasabb, 84-es pontszámot. Ugyanakkor a CR megjegyezte, hogy a típus még fiatal, és a hibák felszínre kerülése időbe telhet. A számokat idéző Autoblog továbbá cikkében rámutat, hogy az azonos platformra épülő Hyundai Ioniq 5 mindössze 41 pontot ért el, amivel a negyedik helyezést kapta.

A testvérmodellek között a Tesla Model 3 és a Nissan Leaf van, sorrendben 58 és 53 ponttal. Minden hajtást együtt vizsgálva ezekkel az értékekkel a mezőny közepén van a kettő villanyautó. Egyes belső égésű motorral rendelkező típusok, mint a Toyota Corolla Hybrid, a 80-as és 90-es tartományokba eső pontokat értek el.

Megdőltek a közkeletű érvek

Az elektromos autók mellett szóló érvek egyikeként szokás említeni a nagyobb megbízhatóságot, ami a kevesebb mechanikai alkatrészből ered. Ugyanakkor a CR számai egyelőre nem igazolták ezt, mi több a szervezet azt írja: 

Az e-autók esetében olyan problémákat jelentettek, melyek az akkumulátorokkal, a töltéssel, az elektromos motorokkal, illetve az egyedi fűtő- és hűtőrendszerekkel, vagyis a konvencionális erőforrással nem rendelkező járművekben szükséges komponensekkel kapcsolatosak.

A képet árnyalja, hogy a CR szerint az OEM-ek még nem járták be a tanulási görbét a villanyautó-gyártásban, ezért idővel a megbízhatóság javulni fog.