A következő években átalakítják Bécs energiaellátását, minden egyes euró, amit felhasználnak hosszú távon függetlenséget, klímavédelmet és árstabilitást hoz a bécsieknek - hangsúlyozza Michael Strebl, a Wien Energie ügyvezető tanácsának elnöke a közleményben.

A város 625 millió eurót hőtermeléssel kapcsolatos projektekbe, 334 millió eurót a megújuló áramtermelés további kiépítésére, 90 millió eurót a környezetbarát hűtésre, 160 millió eurót digitalizációra, e-mobilitásra és telekommunikációra, valamint 90 millió eurót az ellátás biztonságának további fejlesztésére fordít.

A Wien Energie a napenergia hasznosítása terén látja a legnagyobb fejlődési potenciált; négyszáz projektet vizsgálnak, amelyek összteljesítménye 600 megawatt. Ezek között egyaránt találhatók tetőre telepített napelemrendszerek és 10 megawattos projektek a város vonzáskörzetében. A cél mindenesetre az, hogy 2022-ben a telepített napelemek terén átlépjék a 100 megawattos álomhatárt. A Wien Energie 320 naperőművet és napelem-rendszert üzemeltet Bécsben és környékén, amelyek összteljesítménye 85 megawatt - írják a közleményben.

Az energiacég 2021-ben 150 százalékkal növelte a napenergia segítségével előállított áram mennyiségét.

Napelemeket szerelnek a Tenger Házára, Forrás: Wien Energie/Johannes Zinner
Napelemeket szerelnek a Tenger Házára.
Kép: Wien Energie/Johannes Zinner

A távhőnek is kulcsszerepet szánnak a város dekarbonizációjában, 2040-re Bécs hőigényének 56 százalékát távhő segítségével szeretnék fedezni. A hőtermelés terén is az alternatív megoldásokban - a földhő és a környezeti hő felhasználásában - látják a jövőt. A 2021-ben az előállított távhő 23,6 százaléka már megújuló forrásból származott és tizenötezer lakást, valamint százhúsz vállalati ügyfelet kötöttek rá a távhőhálózatra.

A Wien Energie közleményében kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a kutatásra és a zöld megoldásokra, amelyek középpontjában jelenleg a hidrogén áll. 2022-ben kezdik meg az első elektrolízis üzem építését, és átalakítják a donaustadti erőmű egyik gázturbináját is, hogy kísérleti jelleggel zöldhidrogént keverhessenek a gázhoz. Kutatják a zöld gázok és a hulladékból keletkező anyagok lehetséges hasznosítását is, illetve a különböző tárolási technológiákat - tájékoztatott Bécs Város Külképviseleti Irodája.