Először 2019-ben fogalmazott meg ötéves stratégiát az Alteo, azóta viszont időarányosan olyan jól áll a célok teljesülése, hogy most felülvizsgálták azokat. Vannak olyan 2024-re kitűzött célok, melyekkel kimondottan jól áll a vállalat, másokat pedig már teljesített is – közölte a cég.

2024-ig eredetileg 20 milliárd forintnyi beruházást, ideértve vállalatok felvásárlását is, valósított volna meg, ebből 11 milliárd már két év alatt, 2021-ig teljesült. Az új stratégia szerint a következő öt évben akár további 35 milliárd forinttal is nőhet az új beruházások és vállalatfelvásárlások együttes értéke, ami jelentős növekedést vetít előre az elkövetkező időszakban.

A cél medián EBITDA esetében 2024-re tervezték elérni a 7 milliárd forintot, de ezt a kitűzött szintet már tavaly meghaladta az Alteo. Az új cél 2026-ra 11 milliárd forint. „Lévén, hogy megújuló erőműveink és hőszolgáltatási tevékenységünk erősen kitett az időjárási viszonyoknak is, ezért mi célul egy középérték, vagy ún. medián EBITDA elérését tűzzük ki, amely adott eszközállománnyal átlagos időjárási és piaci viszonyok mellett elérhető.”– emelte ki Kovács Domonkos, az Alteo vezérigazgató helyettese a megfogalmazott célszám ismertetése kapcsán.

2019-ben az volt a célkitűzés, hogy az Alteo maradjon növekedési sztori és tartsa meg az osztalékfizetés szintjét. Ezzel szemben most úgy látják, hogy középtávon akár jelentősen is növelhető az egy részvényre jutó osztalék az ambiciózus növekedési tervek veszélyeztetése nélkül.

A tőkepiacon az Alteo 2024-ig szerette volna elérni, hogy bekerüljön a BUX indexbe, ezt is már 2021-ben sikerült teljesíteni.

Új célként fogalmazta meg a vállalat az ESG minősítés elérését, ezzel kapcsolatban el is indult a minősítés egy független, nemzetközi cég által.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!