Kedden az orosz törvényhozás alsó- és felsőháza is egyhangúlag jóváhagyta a megállapodásokat arról, hogy Oroszország megvédi Ukrajna szakadár területeit, amelyek függetlenségét hétfőn elismerte. A ratifikálási okmányokat Putyin a kézjegyével látta el, a folyamat a szerződések közzétételével zárul majd le, várhatóan még a nap folyamán.

A megállapodások lehetővé teszik Oroszország számára, hogy katonai bázisokat létesítsen a szakadár köztársaságokban, oda csapatokat vezényeljen, ott közös védelmi állásokat vegyen fel, és erősítse a gazdasági integrációt - írja az MTI.

Hétfő esti bejelentésében Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte azt a két  "népköztársaságot", amit az oroszbarát szakadárok önkényesen alakítottak az általuk felügyelt ukrán területeken. A döntést a katonai jelenlét megnövelése követte, így keddre hivatalosan is átlépték Ukrajna határát az orosz csapatok. A Nyugat koordinált szankcióscsomagokkal válaszol Oroszország fegyveres határsértésére, amik részleteiről jelenleg is folynak a tárgyalások.