Pénteken Nagy-Britannia is szankciós listájára tette Vlagyimir Putyin két felnőtt lányát - az Egyesült Államokhoz hasonlóan –, és ezzel már az orosz elnök belső köréhez tartozó embereket célozzák meg - írja a Reuters.

Oroszország ellen - az Ukrajnát ért támadását követően - Nagy-Britannia és más nyugati szövetségesek több körben vezettek be szankciókat, amelyek a moszkvai gazdagokat, a kulcsfontosságú orosz iparágakat és a nemzetközi pénzügyi rendszerhez hozzáférést célozzák.

A frissített brit szankciós lista szerint befagyasztották Putyin két lányának, Katyerina Tyihonovának és Marija Voroncovának a vagyonát, továbbá Szergej Lavrov külügyminiszter lányának, Szergejevna Vinokurovának a vagyonát. Mindhármukkal szemben az USA már a héten szankciókat vetett ki. Amerikai tisztviselők szerint Putyin lányai is azok közé a személyek közé tartoznak, akik az orosz elnök vagyonát rejtegetik. (Katyerina a Moszkvai Állami Egyetem Komplex Rendszerek Matematikai Kutatóintézetének igazgatóhelyettese, akinek munkája az amerikaiak szerint az orosz kormányt és annak védelmi iparát támogatja. Marija pedig olyan állami programokat vezet, amelyek több milliárd dollárt kaptak a Kremltől  genetikai kutatásokra, és ezeket Putyin személyesen felügyeli.)

"A példátlan szankciós csomagunk az orosz elitet és családtagjaikat sújtja, és közben olyan mértékben veti vissza az orosz gazdaságot, amilyenre a Szovjetunió bukása óta nem volt példa" - mondta Liz Truss brit külügyminiszter.

Brit előrejelzések szerint Oroszország a Szovjetunió összeomlása óta a legmélyebb recesszió felé tart. Becslésük szerint az orosz devizatartalékok 60 százaléka van befagyasztva a nemzetközi szankciók következtében.

A Kreml csütörtökön annyit reagált a Putyin lányait is érintő korlátozásra, hogy azt az Oroszország elleni "nyugati paranoia" részének tekintik.