Oroszország természetesen továbbra is szállít földgázt a korábban megkötött szerződésekben rögzített mennyiségeknek és áraknak megfelelően" - mondta Putyin a kormány vezető minisztereivel tartott, televízión közvetített találkozón. A változások csak a fizetési pénznemet érintik, amelyet orosz rubelre váltunk.

Putyin bejelentése szerint az orosz kormánynak és a központi banknak egy hete van arra, hogy megoldást találjon arra, hogyan lehet ezeket a műveleteket az orosz valutára átállítani, és hogy a gázipari óriáscéget, a Gazpromot utasítják, hogy a gázszerződésekben a megfelelő változtatásokat hajtsa végre.

Érthető és átlátható fizetési eljárást kell létrehozni (minden külföldi vevő számára), beleértve az orosz rubel megszerzését a hazai valutapiacunkon - idézi a portál Putyint.

Az Oroszország által feketelistán tartott „barátságtalan államok” mind érintettek, köztük az összes uniós ország, de az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is.

A Kommerszant című orosz lap beszámolója szerint válaszul a rubel emelkedni kezdett a moszkvai tőzsdén.

Az orosz elnök már március első hetében, a nyugati szankciókra válaszul adott utasítást arra, hogy készüljön lista az Oroszországgal ellenséges államokról. A Pravda című lap ezt megelőzően Magyarországot a barátságos országok közé sorolta, de a hivatalos lajstromban ez már nincs így, az európai uniós tagállamok - függetlenül attól, mennyire voltak nyugodtak stratégiailag - egységesen felkerültek a „feketelistára.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.