Varsó helyhatósága arra figyelmezteti a lengyel főváros lakóit, hogy egyre nagyobb eséllyel kerülhetnek közvetlen kapcsolatba vaddisznókkal a település utcáin - írja a Notes from Poland. Ez egyébként Lengyelország más településein is egyre gyakrabban fordul elő az elmúlt években.

Az ügyet Anna Auksel-Sekutowicz városi tanácsos vezette elő az önkormányzat közrendvédelmi bizottsága előtt, miután a város Bialoleka kerületében egy 12 tagú vaddisznócsalád randalírozott. A tanácsos asszony szerint a lengyel fővárosnak ebben a kerületében egyre gyakrabban fordulnak meg ezek az állatok, akik érintkezése az emberekkel veszélyes lehet.

Elárasztják a várost

Magdalena Mlochowska, Varsó zöld területéért felelős vezetője alátámasztotta a hírt, hozzátéve, hogy Bialoleka mellett Wawer és Wilanów városrészekben is megjelentek a vaddisznók. Mlochowska arra kérte a főváros lakóit, hogy jelezzék a hatóságoknak, ha találkoznának az állatokkal.

A vaddisznók egyre gyakoribb vendégei a lengyel városoknak, és a Varsóban megfigyelt populációjuk létszáma nő. A helyhatóság szakértői szerint az állatok nem azért keverednek a városba, mert kivágják az erdőket, ahol éltek. Valójában soha nem láttak erdőt: a városi zöldterületeken és bozótokban élnek a háztartások mellett, ahol a kidobott élelemre bazíroznak.

Okos állatok

A vaddisznók nagyon értelmes állatok, megjegyzik, ha mondjuk egy iskolás gyerektől hazafelé megkapták az uzsonna maradékát vagy egy idős hölgy azzal múlatta az időt, hogy etette őket a parkban. Emlékeznek a biológiai hulladékok begyűjtésének idejére, és ennek szellemében a megfelelő időpontban végigkutatják az utcákat a zsákokban kihelyezett ilyen hulladékok után.

Ezzel gondoskodnak élelmezésükről, miközben a városokban nincsenek természetes ellenségeik, így Varsóban gyorsan megnőtt a populációjuk. Egy koca egy szülésnél akár tíz csíkos hátú kismalacot is világra hozhat, és ebben a környezetben - amit kiegészítenek az enyhe telek - mindegyikük életben maradhat. Őszre majdnem teljesen felnőtté válnak. Három-négy állatból így lehet kisvártatva több tucat.

A kellemes feltételek eredményeként Lengyelországban a vaddisznók száma a becslések szerint az 1995-ös 81 ezerről 2017-re 215 ezerre nőtt. Ez a becslés ugyanakkor meglehetősen pontatlan, a szakérők úgy vélik, hogy 200 ezer és egymillió között lehet a lengyel vaddisznók száma.