Figyelemmel kísérik a bosznia-hercegovinai helyzetet az Európai Parlament képviselői, ezért közülük 30-an levelet írtak az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, amelyben  arra kérik, hogy vizsgálják meg Várhelyi Olivér EU bővítési biztos szerepét a bosznia-hercegovinai elnökség tagja, Milorad Dodik bosznia-hercegovinai „szeparatista tevékenységének” segítésében.

December elején ugyanis Bosznia-Hercegovina szétszakítása felé tett lépést a boszniai szerb köztársaság parlamentje - írja a 444.hu.

A levélben hangsúlyozták, hogy Bosznia-Hercegovina területi integritása kulcsfontosságú, nemcsak helyi, hanem regionális és európai szempontból is. Rendkívüli módon aggasztja őket, amilyen irányba a politikai feszültség eszkalálódott Bosznia-Hercegovinában a közelmúltban, és szerintük ezt Milorad Dodik táplálja, információik szerint pedig Várhelyi asszisztál hozzá.

Ha Dodik sikeresen megosztja az államot és létrehoz egy független szerb államot úgy, hogy kivonul a bosznia-hercegovinai intézményekből, és független szerveket hoz létre a boszniai szerb köztársaság területén, az Bosznia-Hercegovina határain messze túl is érezhető lesz, és súlyos következményekkel fog járni az európai külpolitikában

- írják az EP-lépviselők.

 

Szerintük az Európai Bizottságnak kulcsszerepe van abban, hogy biztosítja a daytoni egyezmény tiszteletben tartását és a béke biztosítását az országban.

„Ha a bizottság pártatlansága és semlegessége megkérdőjeleződik, a geopolitikai egyensúly automatikusan veszélybe kerül. Ezzel összefüggésben a kérdésünk az, hogy a Bizottság szerint Várhelyi biztos munkája összhangban van-e az EU Bosznia-Hercegovinára vonatkozó hivatalos politikájával, illetve az EU bővítési biztosi szerepével?” – tették fel a kérdést von der Leyennek.

A képviselők arról is érdeklődnek az Európai Bizottság elnökénél, hogy várható-e belső vizsgálat Várhelyivel kapcsolatban.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.