Az Európai Bizottság (EB) annak megfelelően jár el, ahogyan az Európai Unió tagállamai megállapodtak a hétéves költségvetés elfogadásakor – jelentette ki Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint. A kormányfő arra reagált, hogy az EB szerint a jogállamiság elveinek megsértéséért és a korrupcióellenes harc hiányosságai miatt 7,5 milliárd euró támogatást zárolni kell az uniós költségvetés Magyarországra eső részéből.

A uniós költségvetés jóváhagyásakor elfogadták a jogállamiság feltételrendszerét, amely az európai forrásokkal történő visszaélésekkel ellen hivatott küzdeni. Ez a szlovák kormány hivatalos hosszú távú prioritása is.

A kormány még gondolkodik

Heger szerint jelenleg nagyon intenzív kommunikáció folyik az Európai Bizottság és Magyarország között azokról az intézkedésekről, amelyeket a magyar fél is készen áll elfogadni annak érdekében, hogy ne legyen szükség a lehívások felfüggesztésére. Nyilvánvalóan ez az előnyben részesített forgatókönyv.

A miniszterelnök elmondta, az Európai Bizottság javaslatát nem lehet megvétózni, a végleges döntést pedig majd egy hónap után hozza meg az országok minősített többsége. Mint mondta, Szlovákia kész támogatni annak további két hónappal való meghosszabbítását, hogy Magyarországnak több ideje jusson a tárgyalásokra.

„A koalíciót folyamatosan tájékoztatni fogom a fejleményekről, arról pedig, hogy miként szavazunk majd, csak akkor döntünk, ha tudjuk, mi a végső ajánlat magyar részről." Az Európai Bizottság javaslatát Boris Kollár  házelnök, valamint Robert Fico ellenzéki vezető is elutasította. Mindketten egyetértettek abban, hogy Szlovákiának vétóznia kell a döntést.