Sorra állnak ki Ukrajna mellett és küldenek fegyvereket a szomszédos országok, hogy védekezni tudjanak az ukránok az orosz agresszióval szemben. Most Eduard Heger szlovák miniszterelnök jelentette be, hogy miután Ukrajna nyugati segítséget kért, Szlovákia átadta azt az Sz-300-as légvédelmi rendszerét, amilyet az ukrán hadseregben is évek óta használnak, így könnyen beüzemelhetik.

A NATO-tag Szlovákia cserébe amerikai Patriot védelmi rendszereket kap, így a saját védelme is biztosított. Az S-300-as légvédelmi eszközöket Csehszlovákia 1993-as felbomlása után örökölte meg Szlovákia - írta a Reuters.

Heger Twitter-üzenetben megerősítette, hogy átadták a légvédelmi rendszert, továbbá azt írta: "kötelességünk segíteni és nem nézhetjük tétlenül, ahogy emberek halnak meg Oroszország agressziója miatt". A adományozás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Szlovákia részese lenne az ukrajnai fegyveres konfliktusnak - tette hozzá a kormányfő Facebook-bejegyzésében.

Eduard Heger szlovák kormányfő is tagja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrel, az EU külpolitikai főképviselője által vezetett uniós küldöttségnek, akik pénteken vonattal Kijevbe érkeztek tárgyalni Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel, egyebek mellett a civilek segítéséről és gabonaszállítások biztosításáról.

Más vágányon a magyar kormány

A Visegrádi négyek (Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Magyarország) közül csak Magyarország nem küldött fegyvereket Ukrajnának és nem utasított ki orosz diplomatákat. Orbán Viktor ellenfelének nevezte Zelenszkijt vasárnapi választási győzelme után, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig szinte naponta üzen az ukránoknak (a héten az ukrán nagykövetet is bekérette), mert nehezményezik, hogy Ukrajna erőteljesen kéri a magyar kormányt, határolódjon el Oroszországtól és ismerje el az oroszok felelősségét civilek meggyilkolásában, és küldjön fegyvert a védekezéshez, ahogy más uniós országok teszik.

Március közepén több V4-es vezető is meglátogatta Zelenszkijt Kijevben. Mateusz Morawiecki lengyel és Petr Fiala cseh kormányfő az Orbánnal szövetséges Jaroslav Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettessel és Janez Jansa szlovén kormányfővel együtt fejezték ki szolidaritásukat az ukránoknak.

Ezt mondta Orbán

A választási győzelme után tartott szerdai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormánya jelenleg is korrekt viszonyt ápol Oroszországgal, ellenzi az oroszokkal szembeni energiaszankciókat és nem szállítunk fegyvert Ukrajnának; az uniós egységfront ellenére rubelben fizetünk a gázért, ha Oroszország azt kéri; a korábbi szerződés szerint orosz hitelből megépülhet Paks II.; nem utasítunk ki orosz diplomatákat; és marad Budapesten az orosz hátterű, diplomáciai mentességet élvező Nemzetközi Beruházási Bank (volt KGST-bank) is. A háborús bűnökről azt mondta, hogy azokat ki kell vizsgálni, a "többi zsurnalizmus".

A magyar kormány márciusban engedélyezte a NATO-erők áthaladását Magyarországon, csakúgy mint a védekező eszközök, felszerelések és üzemanyag szállítását Ukrajnába, továbbá "a halált okozó fegyverek" transzferjét is a NATO-tag Románián keresztül.