Tíz lengyel céggel írt alá nukleáris technológiai témájó megállapodást az amerikai Westinghouse technológiai vállalat - többek közt arról, hogy az amerikaiak hat AP1000 tipusú atomreaktort telepítenének Lengyelországba - tudósított a Notes from Poland. A lengyelek bizonyára annak tudatában mentek bele az együttműködésbe, hogy - miután az oroszokat eleve kizárták e kérdéskörben már a gondolatukból is - az amerikaiaknak jó ajánlólevelük van, hisz' jelenleg hat ilyen 1100 megawatt nettó áramtermelésre képes reaktor van építés alatt a világban. 

Ennél tovább azonban nemigen mehettek, mert akkor az is tudnák, hogy ebből négy Kínában épül (amihez az alapvető technológiai alapokon túl nem sok közük van az amerikaiaknak, mivel az kínai technolőgia), az a kettő pedig, amit valóban az amerikai cég emberei építenek az Egyesült Államokban, nos, az a projekt mindennek nevezhető, csak sikeresnek nem. A Vogtle erőműnél zajló, kapacitásbővítő építkezés egyszer, 2017-ben már csődbe vitte a Westinghouse-t (magával rántva az akkori tulajdonosát, a japán Toshibát is), és a csúszások és költségtúllépések a mai napig jellemzik a projektet.

Legutóbbi tavaly októberben halasztottak, nem sokkal azután, hogy az illetékes hatóság (The U.S. Nuclear Regulatory Commission, NRC) szigorúbb felügyeletet és ellenőrzéseket helyezett kilátásba. Erre cég bejelentette, hogy "több időre van szüksége ahhoz, hogy kezelje a folyamatos építkezési problémákat, és átfogóbb tesztelést végezzen a minőségi és biztonsági előírások betartása érdekében". Erről Mirosław Kowalik, a Westinghouse Poland vezetője nem beszélt a szerződés aláírása kapcsán.

Szép ígéret

Arról már inkább, hogy az amerikai vállalat kész támogatni a lengyel energiapolitikai célok megvalósítását. Azaz: a szénégetérsre alapuló áramtermelés leváltását kisebb seregnyi atomreaktorral amelyeket hipp-hopp, egy-másfél évtized alatt össze is ütnének. Kowalik a világ legjobb atomtechnológiáját ígérte a lengyeleknek.

A szándéknyilatkozatot aláíró cégek közt van a Rafako, a ZKS Ferrum, a KB Pomorze, a Mostostal Kraków, az OMIS, a GP Baltic, a Polimex Mostostal S.A., a Fogo, a Zarmen Group és  Protea Group is, vagyis a fémfeldolgozó ipartól az építőiparig számos ágazatot lefednek. A Westinghouse azonban nem csak a lengyeleknél házal: az AP1000-est kínálja több helyen is Kelet-Közép-Európában, néhány nappal a lengyel szerződésdömping előtt például hét cseh vállalattal írtak alá hasonló tartalmú szándéknyilakozatot.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy lengyel nukleáris operettbe további amerikai "vendégművész" is beszállhat. Az Európában (de a Közel-Keleten és Afrikában is) nukleáris energiára épülő infrastruktúrákat kínáló IP3 nevű cég tavaly szeptemberen meghívta igazgatóságába Georgette Mosbachert, a Donald Trump elnöksége alatt Varsóba kinevezett amerikai nagykövetet. A 75 éves politikust azzal bízták meg, hogy készítse elő a vállalat lehetséges lengyelországi projektjeit.