Egy videó hogy, hogy nem felkerült az internetre, amelyen az látható, hogy egy azonosítatlan illető robbanóanyagot helyez el egy orosz katonai helikopterben valahol Oroszországban, messze az ukrán határtól - írja a CNN. Nem sokkal később műholdas felvételeken számos sérült helikoptert láthatunk a Pszkovi régió egyik légibázisán az ország északi részén.

A repülőtér nagyjából 35 kilométerre van a lett-orosz határtól, ám majdnem 1000 kilométerre Ukrajnától. Az amerikai hírportál következtetése szerint így ez lehet a legtávolabbi pont Oroszországon belül ahova az ukrán különleges erők kommandósai eljutottak, és végre tudtak hajtani egy sikeres szabotázsakciót.

A videón látható figura az egyik képsoron a füléhez emel velemit, vélhetően egy időzítő szerkezetet, majd a következő pillanatban jól kivehető egy Ka-52-es támadó helikopter. A felvételek nappali fényben készültek, míg a robbanások sötétben voltak - derül ki a nem hivatalos orosz média értesüléseiből. A CNN azonosítása szerint a helyszín a Veretye bázis Berednyiki településen.

Hallgatnak az ukránok

A kijevi védelmi hírszerző ügynökség csak annyit közölt, hogy nagy robbanások voltak az orosz légierő egyik bázisán október 31-én éjszaka. Azt ugyan nem ismerik el, hogy ukrán szabotázs van a háttérben, de tudni vélik, hogy a robbantásban három helikopter megsemmisült, két további pedig súlyosan megsérült.

Az ukrán hadsereg nem csupán az orosz-ukrán határ közelében az orosz oldalon történt robbanásoktól tart távolságot, de még a megszállt Krím félszigeten történtekért sem vállal felelősséget, ahogy a Kercsi  hídon történt robbantásért sem.

Gyanús azonban, hogy az ukrán hírszerzés milyen gyorsan és részletesen adott hírt az orosz légi bázis elleni szabotázsakcióról. A támadásnak inkább szimbolikus jelentősége van, mivel az orosz hadsereg rengeteg helikopterrel rendelkezik, ám a szabotázs saját területén láttatja sérülékenynek.