Putyin álma az orosz birodalom újjáépítéséről mindig is azon az elképzelésen alapult, hogy Ukrajna nem igazi nemzet, hogy az ukránok nem igazi nép, és hogy Kijev, Harkiv és Lviv lakói mind Moszkva uralma után vágyakoznak. Putyin annyiszor elmondta ezt a hazugságot, hogy láthatóan ő maga is elhitte - idézi Yuval Noah Harari szavait a portál.

Harari szerint Putyin úgy gondolta, Oroszország katonai fölénye elég nagy ahhoz, hogy pár nap alatt lerohanja Ukrajnát, a NATO pedig nem fog nyíltan beavatkozni, főleg nem ilyen rövid idő alatt.

Úgy kalkulált, hogy az orosz olajtól és gáztól való európai függőség miatt Németország habozni fog kemény szankciókat bevezetni, ő pedig néhány nap alatt átszalad az ukránokon, bábkormányt hoz létre Kijevben, és mire a nyugatiak eszmélnek, már késő lesz.

Harari Putyin legnagyobb hibájának azt tartja, hogy az orosz elnök tényleg elhitte, hogy Ukrajnának nincs önálló nemzeti identitása, és elfogadja majd Moszkva gyámságát.

2014-ben a Krímben az emberek alig álltak ellen az orosz megszállóknak. Miért lenne ez 2022-ben másképp?

- gondolhatta Putyin az izraeli történész szerint.

Putyin hazárdjátéka úgy tűnik kudarcot vall: az ukrán nép teljes szívéből ellenáll, kivívja az egész világ csodálatát - és megnyeri a háborút - írja Harari a portál szemléje szerint.

Az oroszok még mindig meghódíthatják egész Ukrajnát, de a háború megnyeréséhez meg is kellene tartaniuk, ami csak akkor sikerül, ha az ukrán nép hagyja. Ez egyre valószínűtlenebbnek tűnik - véli a történész.

Putyin gyorsan és csendben akart végigmenni Ukrajnán, de ez nem sikerült. A véres harcok, minden egyes megölt ukrán növeli az ukránok gyűlöletét, ami generációkon át képes fenntartani az ellenállást, így szerinte szinte biztos, hogy Putyin álma soha nem valósul meg.

Az orosz birodalom halotti bizonyítványára nem Mihail Gorbacsov nevét fogják ráírni, hanem Vlagyimir Putyinét. Gorbacsov az oroszokat és az ukránokat testvéreknek éreztette; Putyin ellenséggé tette őket, és biztosította, hogy az ukrán nemzet ezentúl Oroszországgal szemben határozza meg magát.

- írja Harari, aki szerint az ukrán bátorságról szóló történetek az egész világnak elszántságot adhatnak.

A történész úgy látja, a legfontosabb kérdés már eldőlt, Ukrajna bebizonyította, hogy egy valódi nemzet, az ukránok valódi nép, és hogy semmiképpen nem akarnak egy új orosz birodalom alatt élni. Már csak azt nem tudni, vajon mennyi időbe telik, amíg ez az üzenet a Kreml vastag falain is átjut.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.