"Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu hadseregtábornok jelentette Putyinnak, a fegyveres erők legfőbb parancsnokának, hogy parancsának megfelelően a stratégiai rakétacsapatok, az Északi és a Csendes-óceáni Flotta, valamint a nagy hatótávolságú légi parancsnokság megerősített személyzettel megkezdték a harci szolgálat teljesítését" - közölte a védelmi minisztérium hétfői közleményében.

Putyin vasárnap kérte fel Sojigut és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, hogy az orosz fegyveres erők stratégiai elrettentő erejét "különleges harci szolgálatra" állítsák. Az elnök azután rendelte el a fokozott készültségi fokozat bevezetését, hogy azt állította, "vezető NATO-országok fő tisztségviselői" "agresszív kijelentéseket" tettek az országával szemben, a Washington és szövetségesei által Moszkvára kirótt gazdasági szankciókon túl - írja az Sputnik News.

Putyin nem pontosította, hogy kik, milyen megjegyzéseket tettek, de az Interfax szerint a bejelentés előtt néhány órával Liz Truss brit külügyminiszter azt mondta a Sky Newsnak adott interjújában, hogy ha Oroszország Ukrajnában zajló katonai műveletét nem "állítják le", a válság "a NATO-val való konfliktusba torkollhat".

Hajnal óta rakétatámadás alatt Harkov

A Harkiv (oroszul Harkov) városát masszív rakétatűz alá vették. Több tucat ember meghalt és több százan megsebesültek az orosz erők hétfő reggeli rakétacsapásaiban az ukrajnai Harkivban - közölte a Guradian szerint az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Herascsenko a Facebookon.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.