Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke korábbi ingatlanfejlesztői pályafutása alatt híres volt arról, hogy százszámra pereskedik projektjei beszállítóival és ügyfeleivel, ám az két bírósági döntés, amelyet szeptember második felében kapott a nyakába még neki is sok lehetett – írja a Financial Times.

Az egyikben egy fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak meg kell adni a lehetőséget, hogy betekintsen a Trump birtokán korábban lefoglalt, részben bizonyítottan titkos dokumentumokba. A másik egy polgári per, amelyet New York állam ügyészsége indított, mely szerint a volt elnök és gyermekei pénzügyi csalásokat követtek el.

Az utóbbit Letitia James New York állam főügyésze indította egy 222 oldalas vádirat alapján, amely szerint a Trump család tagjai az elmúlt évtizedben hol a valóságosnál nagyobb értékűnek tüntették fel a Trump-birodalom egyes vagyonelemeit, hogy kedvező feltételekkel kapjanak hitelt, hol kisebbnek, hogy kevesebb adót fizessenek utána.

Egy szakértő értékelése szerint a főállamügyész, aki egyébként demokrataként politizál, ki akarja mondatni a halálos ítéletet Trump vállalatbirodalmára. A per elindításával jó úton halad efelé, ugyanis a potenciális üzleti partnerek nem szívesen üzletelnek olyan cégekkel, amelyeknek beláthatatlan következményekkel járó peres ügyeik vannak.

Még súlyosabb ügy

Ha a gazdasági csalás nem lenne elég nagy csapás Trumpra, akkor az Igazságügyi Minisztérium kutakodása még károsabb lehet. Az FBI néhány hónappal ezelőtt egy házkutatás során olyan állami dokumentumokat foglalt le a volt elnök floridai birtokán, amelyek egy része bizonyítottan titkos volt és az ingatlanban nem őrizték megfelelően. Ez felveti a lehetőséget, hogy büntetőeljárás indul Trump ellen a kémkedéssel kapcsolatos törvény megsértése miatt.

Ez a két ügy ráadásul mintegy a tetejére kerül számos folyamatban lévő eljárásnak. Ezek egyikét egy kongresszusi bizottság folytatja, és a nyáron nyilvános meghallgatások sorozatával tette látványossá. Ez azt igyekszik kideríteni, milyen szerepe volt az akkor még regnáló Trumpnak a Kongresszus épülete ellen 2021. január 6-án indult támadásban, amelyben a volt elnök hívei vettek részt. Egy további eljárás Georgia államban folyik. Ez a 2020-as elnökválasztással kapcsolatos esetleges csalások ügyében indult.

És ez még nem minden

A bírósági ügyeknek ráadásul van káros mellékhatásuk is, nevezetesen az, hogy akkor vetnek rossz fényt a volt elnökre, amikor javában zajlik a novemberi időközi kongresszusi választások kampánya. Ebben a republikánus oldalon lényegében csak olyanok indulhattak el, akik élvezik Donald Trump támogatását.

Politikai szempontból különösen kínos, hogy sikertelennek tűnik ügyvédi csapatának fellebbezése a birtokán lefoglalt iratok ügyében, mert politikusi tevékenységre vet rossz fényt. Arra utal ugyanis, hogy vélhetően szigorúan titkos iratokat tartott magánál, oly módon, ahogyan arra nem volt joga.

Ezzel kapcsolatban egy jogi szakértő megjegyzi, hogy a bírók, akik elutasították fellebbezését azzal kapcsolatban, hogy az Igazságügyi Minisztérium betekintsen a házkutatás során az FBI-hoz került iratokba, úgy kezelik Trumpot, mint egy átlagos amerikai állampolgárt; nincsenek tekintettel arra, hogy egy volt elnökről van szó, akinek komoly támogatói bázisa van.

Hogyan reagál a választó?

Az üzleti vállalkozásaival kapcsolatos hazugságváddal kapcsolatban azt jegyzik meg a szakértők, hogy bár a vagyonértékelési ügyekben nehéz bizonyítani a csalást, ebben az esetben a három éve tartó vizsgálat feltárt néhány betonbiztosnak látszó bizonyítékot. Trump korábban megtagadta, hogy vallomást tegyen az ügyben, ami az ügyészség szerint arra utal, hogy van rejtegetnivalója, és vélhetően az esküdtek is osztani fogják ezt a véleményt.

Ezzel együtt nyitott kérdés, hogy mindez hogyan hat a választókra. Minden alkalommal, amikor a volt elnök nyomás alá kerül a hívei összezárnak mögötte, és még jobban támogatják. Nem kétséges, hogy elhiszik neki, hogy a két bírósági ügyben valójában politikai boszorkányüldözést folytat ellene a demokrata kormány.

Másrészt Trump személye a demokrata szavazókat is aktivizálja, akiket ráadásul mozgósított az alkotmánybíróság döntése, amely megvonja az abortuszhoz való alkotmányos jogot a nőktől. Összességében rossz jel a volt elnöknek, hogy az elmúlt hónapokban megcsappantak a választási alapjába áramló támogatások.