A tisztségről Liz Truss volt miniszterelnök múlt csütörtökön mondott le, miután szeptember végén előterjesztett, a költségvetés bevételi oldalán jórészt fedezetlenül hagyott adócsökkentési programja hatalmas piaci felfordulást kavart, és ezután a konzervatív frakció részéről egyre intenzívebb nyomás nehezedett rá távozása érdekében.

Liz Truss pártvezetői tisztségének megszűnése kormányfői megbízatásának végét is jelentette, és lemondását III. Károly kedden, röviddel Sunak kinevezése előtt, a londoni Buckingham-palotában tartott audiencián formálisan elfogadta. Ezután a király ugyancsak audienciára hívta a palotába Sunakot, akit formálisan megbízott a kormányalakítással - írja az MTI.

Két hónap alatt három miniszterelnök

A 42 esztendős Rishi Sunak az Egyesült Királyság 57., egyben 1812 óta a legfiatalabb miniszterelnöke: abban az évben Lord Liverpool, vagyis Robert Banks Jenkinson szintén 42 évesen lett miniszterelnök.

Rishi Sunak nem egészen két hónapon belül az Egyesült Királyság harmadik kormányfője.

Sunak a brit politikatörténet első hindu kormányfője. A dél-angliai Southamptonban született 1980-ban, szülei indiai gyökerű családokból származnak. Mindkét szülő egykori kelet-afrikai brit gyarmatokon - édesapja Kenyában, édesanyja a mai Tanzánia részét képező egykori Tanganyikában - született, és családjaikkal az 1960-as években költöztek Nagy-Britanniába.

Sunak a második olyan brit miniszterelnök, aki nem keresztény család leszármazottja: Benjamin Disraeli, aki a viktoriánus időkben kétszer is betöltötte a kormányfői tisztséget, zsidó családban született, bár édesapja áttért az anglikán hitre.

Sunak: Liz Truss hibákat követett el

Rishi Sunak a Buckingham-palotában tartott audiencia után, Downing Street-i hivatala előtt tartott első miniszterelnöki beszédében kijelentette, hogy az ország mély gazdasági válsággal kénytelen szembenézni. Kijelentette azt is, hogy elődje, Liz Truss hibákat követett el.

Sunak szerint nem az volt a baj, hogy Truss a piac által rendkívül rosszul fogadott - néhány nap után szinte teljes egészében visszavont - adócsökkentési programmal élénkíteni akarta a brit gazdaság növekedését, mivel ez "nemes cél", de eközben "történtek bizonyos hibák". Ezeket "nem rosszakarat okozta, de ettől függetlenül ezek hibák voltak". Hozzátette: részben azért választották meg őt a Konzervatív Párt vezetőjévé és miniszterelnökké, hogy ezeket a hibákat kiküszöbölje.

A járvány és Putyin háborúja okozta a válságot

Sunak a gazdasági válság okai között említette, hogy a koronavírus-járvány utóhatásai még mindig érződnek, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen indított háborúja az egész világon destabilizálta az energiapiacot és a beszállítói hálózatokat.

A gazdasági stabilitást és a bizalmat helyezi kormánya programjának középpontjába, azzal együtt is, hogy ez nehéz döntések meghozatalát igényli. E kormány munkáját "minden szinten" a professzionalizmus és az elszámoltathatóság jellemzi majd - tette hozzá az új miniszterelnök.

Tanult, képzett ember

Sunak magasan képzett, tapasztalt gazdasági-pénzügyi szakértőként került a brit kormány élére: az oxfordi, illetve a kaliforniai Stanford egyetemen szerzett gazdasági diplomákat, politikai karrierje előtt a pénzügyi szolgáltatási szektorban - egyebek mellett a Goldman Sachs globális bankcsoportnál, majd különböző alapkezelő társaságoknál - dolgozott.

III. Károlynak - aki édesanyja szeptember 8-án bekövetkezett halála óta az Egyesült Királyság uralkodója - a trónon eltöltött eddigi másfél hónapja alatt Rishi Sunak a második miniszterelnöke Liz Truss után. II. Erzsébet királynőnek - aki hetven évet töltött a brit trónon - tizenöt miniszterelnöke volt, az első közülük Sir Winston Churchill.

Rekord gyorsan távozott Truss

Truss - akit III. Károly király édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 6-án, halála előtt mindössze két nappal nevezett ki miniszterelnökké - alig 45 napig állt a Konzervatív Párt élén, és a brit politikatörténetben ő töltötte a legrövidebb időt a miniszterelnöki poszton.

Liz Truss elődjét, Boris Johnsont - akinek vezetésével a Konzervatív Párt az utóbbi négy évtized legjobb eredményét elérve, kényelmes alsóházi többséggel megnyerte a 2019-es parlamenti választásokat - a sorozatos belpolitikai botrányok miatt az alsóházi konzervatív frakció már a nyáron lemondásra kényszerítette a pártvezetői tisztségből. Johnson azonban szeptember 6-ig, az utódjául megválasztott Truss hivatalba lépésig ellátta a kormányfői teendőket.

Truss távozásával most fordul elő első ízben a brit politikatörténetben, hogy egyszerre három egykori miniszterelnök ül a londoni alsóház képviselői padsoraiban: Liz Truss és Boris Johnson mellett Johnson közvetlen hivatali elődje, Theresa May is megtartotta képviselői mandátumát, miután távozott a Konzervatív Párt és a kormány éléről. A további négy még élő egykori brit kormányfő - Sir John Major, Sir Tony Blair, Gordon Brown és David Cameron - kivonult a brit politikai életből - írta az MTI.