Márciusban 1,1 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak az euróövezetben és 1,2 százalékkal az Európai Unióban az előző havihoz képest. Februárban 0,5 százalékos és 0,6 százalékos volt a havi áremelkedés mértéke.

Az egy évvel korábbihoz mérve a termelői árak az euróövezetben márciusban 4,3 százalékkal nőttek, az Európai Unióban pedig 4,5 százalékkal. Februárban 1,5 százalék volt az éves áremelkedés mértéke az euróövezetben és 1,7 százalékos az EU-ban.

A termelői árak havi emelkedésének a mértéke az euróövezetben megfelelt az 1,1 százalékos piaci várakozásoknak, az éves áremelkedés mértéke viszont meghaladta azt, mivel elemzők körében 4,2 százalékos konszenzus alakult ki.

Tavaly februártól májusig csökkentek a termelői árak az euróövezetben az előző havihoz viszonyítva, sorrendben 0,7, 1,5, 2,0 és 0,6 százalékkal, majd emelkedésnek indultak. A legnagyobb mértékű havi áremelkedés idén januárban volt, 1,7 százalékos.

Éves összevetésben az idén januárban kezdtek emelkedni a termelői árak az euróövezetben, főként az alacsony bázisérték miatt, mivel tavaly az egész évben elmaradásban voltak a 2019-eshez képest. A legnagyobb mértékben májusban voltak a termelői árak az előző évi alatt, 5,0 százalékkal.

Az idei márciusi áremelkedéshez az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben, az euróövezetben 2,0 százalékos, az EU-ban 1,9 százalékos havi emelkedéssel. Energiaárak nélkül az euróövezetben és az EU-ban is egyaránt 0,9 százalékos volt az ipari termelői árak havi emelkedése márciusban.

Az energiaárak egy év alatt 10,3 százalékkal emelkedtek az euróövezetben márciusra és 10,9 százalékkal az EU-ban. Energiaárak nélkül az 2,3 és 2,5 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése a két régióban.

Az idén márciusban a legnagyobb mértékben Írországban emelkedtek a termelői árak az előző havihoz viszonyítva, 7,9 százalékkal. Spanyolországban 2,5 százalékos, Portugáliában 2,3 százalékos volt a havi áremelkedés mértéke. Az előző havihoz képest csak Észtországban csökkentek a termelői árak márciusban, 1,6 százalékkal.

Éves összevetésben is Írországban emelkedtek a legnagyobb mértékben a termelői árak márciusban, 21,2 százalékkal. Dániában 10,4 százalékos volt az emelkedés, Belgiumban pedig 9,3 százalékos. A termelői árak az egy évvel korábbihoz képest csak két országban csökkentek, Cipruson 3,0 százalékkal, Szlovákiában 0,6 százalékkal.