Karikó Katalin a francia Tudományos Akadémia 2022. június 14-i ünnepi ülésén tartott előadást. A
Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora a patinás tudományos társaság tagja lett. A ceremónián megjelent az SZTE rektora, kancellárja és több vezetője is. Az SZTE delegációja az öt európai egyetemet tömörítő EUGLOH 2022. június 14-17. közötti csúcstalálkozójára utazott Párizsba.

A francia Académie des Sciences tagjává választották Karikó Katalint. A Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, az mRNS orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű biokémikus mellett 15 kutató lett a francia tudós testület új tagja.

Az Académie des Sciences új tagjai képviselik hazájuk tudományos világát is: előadást tartott például amerikai, belgiumi, izraeli, németországi, spanyol, svájci és svédországi tudós. A 16 új akadémikus fele kutatónő.

A francia tudós közösség és a közvélemény kitüntetett figyelemmel kíséri, sokféle módon elismeri Karikó Katalin kutatói teljesítményét.

Párizs adott otthont 2022. június 14. és 17. között az European University Alliance for Global Health (EUGLOH) öt egyetemet egyesítő szövetség éves csúcstalálkozójának. A párizsi találkozón vázolták az új tagokkal bővülő EUGLOH jövőképét.