Még mindig nem engedélyezi a szlovák gyógyszerhatóság a Szputynik V oltóanyagot, mivel eddig nem tudott megbizonyosodni arról, hogy teljesen biztonságos-e. Eredetileg a pozsonyi kormány arra hivatkozva rendelt egy nagyobb szállítmányt Oroszországból, hogy a Lancet szaklap már használatra alkalmasnak ítélte a hatóanyagot. Csakhogy most kiderült: a szlovákok egy másfajta vakcinát kaptak, aminek nem volt azonos a tételszáma. Emiatt le kell folytatni az egész engedélyeztetési eljárást, amihez szükség lenne még hiányzó dokumentumokra. Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökségnek (ŠÚKL) az orosz gyártóhoz fordult első körben, ahonnan viszont ezek nem érkeztek meg - derül ki az Euronews cikkéből.

A ŠÚKL ezután felkereste azokat az országokat, ahol már oltanak a Szputnyikkal és arra kérték őket, hogy osszák meg tapasztalataikat. Így léptek kapcsolatba az EU-ban a Szputnyikot egyedül használó Magyarországgal. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) - mint azt a 444 írja a Parameter.sk alapján - viszont a gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva nem szolgáltatott információt a szlovákiai hivatalnak.

"A Szputnyik V gyártója nem adta oda az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökségnek (ŠÚKL) az oltóanyag értékeléséhez elengedhetetlenül szükséges adatok 80 százalékát, így az adatok hiánya, illetve inkonzisztenciája miatt nem lehet állást foglalni a kockázat-előny arányt illetően" - közölte Zuzana Baová, az ügynökség igazgatója.

Frissítés: Magyarország segít

Magyarország segít Szlovákiának a Pozsony által megrendelt, koronavírus elleni orosz oltóanyag bevizsgálásában - jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel, pénzügyminiszterrel.

A Szputnyik V gyártójának az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) küldött dokumentumai szerint ráadásul a Szlovákiába érkezett Szputnyik V vakcinák nem azonosak azokkal, amiket az EMA-nak küldtek ellenőrzésre. Azt írják, a Szputnyik V-t kb. 40 országban alkalmazzák, de csak a nevük azonos, mindegyik államban más-más vakcinát használnak.

Az orosz Gamaleja Intézet által gyártott készítmény engedélyeztetésében ez már nem az első vargabetű: elsőre ugyanis az oroszok tévedésből nem az EMA-hoz, hanem az európai gyógyszerfelügyeleti hatóságok vezetőinek szervezetéhez (HMA) adta be az engedélyeztetési kérelmet.

Szlovákiában pedig kormányválság lett abból, hogy az előző miniszterelnök Igor Matovic úgy rendelt a vakcinákból, hogy arról nem egyeztetett a koalíciós pártokkal, amelyek viszont kifejezetten csak olyan készítmények használatát támogatták, amelyek rendelkeznek az EMA engedélyével. A botrány miatt Matovic lemondott.