A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vasárnap közleményt adott ki annak kapcsán, hogy a több tucat hallgató jelentette be távozását az intézményből - írja a Népszava. E szerint az intézményt a korábbi vezetés lepusztult állapotban hagyta hátra. ""Ennek a rombolásnak a legújabb állomása a hallgatók egy csoportjának előre megtervezett távozási akciója."

Az SZFE vezetősége tudomásul veszi, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait. Ezzel megfosztja őket egy minden elemében megújuló, immár kiemelkedő oktatástechnikai hátteret nyújtó, államilag akkreditált felsőoktatási intézmény, az SZFE képzési lehetőségeitől.

A megújulás hírére az SZFE-re az idén sokszoros volt a túljelentkezés, a sikeres felvételi eljárás eredményeként szeptemberben 130 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetemen. Az intézmény vezetősége arra a tömeges kilépésre utalt, amelyben több mint negyven filmes hallgató távozik a Színház-és Filmművészeti Egyetemről, tanulmányaikat a Freeszfe Egyesület keretein belül folytatják. Veszprémi Judit, a Freeszfe kommunikációs vezetője elmondta, hogy az eddigi hallgatók mellé újabb, komplett filmes osztályok csatlakoznak ősztől az egyesülethez.